Pochodna
Adam: | | x | |
5 xlnx pochodna z tej funkcji, jak  ? (5 do potęgi |
| ) |
| | lnx | |
10 lis 13:16
Artur ..... :
5
(x/lnx)
niech y = x/lnx
(5
(x/lnx))' = (5
y)' = 5
y*ln5 * (y)' = 5
(x/lnx) * ln 5* (x/lnx)' =
| | lnx − 1 | |
= 5(x/lnx) * ln 5* |
| |
| | (lnx)2 | |
10 lis 13:19
Artur ..... :
mam nadzieję że wszystko jasne
10 lis 13:20
Adam: czyli wzór na coś takiego to (ax)' =ax*lna*(x)'
10 lis 13:22
Adam: jak to wyżej się zgadza to tak
10 lis 13:23
Artur ..... :
gdzie (x)' = 1
| | x | |
natomiast ja zrobiłem podstawienie ... y(x) = |
| |
| | lnx | |
dlatego na końcu jest jeszcze (y(x))' ... czyli 'pochodna wnętrza'
10 lis 13:25
Adam: a możesz mi napisać( jak zamienić to na liczbę ex)
10 lis 13:27
Adam: nie ten dokładnie przykład ale jakie są zależności między e
x a np lnx
10 lis 13:28