Pytanko o przekstałcenie funkcji.
sprd.: Hej.
Mam pytanko odnośnie przekształcania funkcji.
Jak mam funkcje s−x + 3 i chciałbym narysować jej wykres. Natomiast nie podstawiając
argumenty za x a przekształcając czystą funkcję 2x na rysunku,
I teraz moje pytanko:
Czy najpierw funkcje 2x obrócić symetrycznie wzgędem osi x a potem przesunąć wykres o 3 w lewo
czy najpierw przesunąć o 3 w lewo a potem obrócić symetrycznie do osi x?
Pozdrawiam!
10 lis 13:03
sprd.: Wyjaśni mi ktoś jaka kolejność ma znaczenie?
10 lis 13:07
sprd.: tam zamiast s jest oczywiście f.
10 lis 13:08
sprd.: Pomoze mi ktoś, czy nikt?
10 lis 13:28
nina78: 2−x+3
2x potem 2−x potem przesuń o [−3,0]
10 lis 13:30
sprd.: [−3,0] to jest przesunięcie o 3 w lewo tak?
10 lis 14:22
sprd.: hmmm?
10 lis 14:30
sprd.: Pomoże mi ktoś? Czy to naprawdę zbyt trudne?
10 lis 15:02
Mila:

1) y=2
x (czerwony)→T[−3;0] y=2
x+3(różowy) →Sym.OY→y=2
−x+3 (zielony)
spr f(0) =2
0+3=8 zgodność
f(3)=2
−3+3=2
0=1 zgodność
W następnym zapisie podam inną kolejność.
10 lis 16:32
Mila:

y=2
−x+3
1) y=2
x (czerwony)→sym.OY→y=2
−x (różowy) →T[3;0] y=2
−x+3
wyjaśnienie translacji T[3;0]
g(x)=2
−x po translacji mamy wzór g(x−3)=2
−(x−3)=2
−x+3
10 lis 16:42