określ zbiór wartości funkcji
ricardo: Określ zbiór wartości funkcji :
a) f(x) = sin(cos x)
b) f(x) = cos( π/2 sin x)
Prosiłbym o podanie sposobu na rozwiązanie tych zadań
17 maj 12:41
Basia: Podpowiadam
17 maj 12:43
Basia:
ad.a
ponieważ cosx∊<−1;1> to f(x) = sin(cosx) jest określona w przedziale <−1;1>
czyli jej zbiór wartości to <sin(−1); sin(1)>
−1 i 1 to miary w radianach
możesz tak zostawić albo przeliczyć na stopnie (w przybliżeniu) i odczytać wartości z tablic
ad.b
sinx∊<−1;1> ⇒ π2*sinx∊<−π2;π2>
f(x) = cos(π2sinx) jest określona na przedziale <−π2;π2>
czyli przyjmuje wartości z przedziału <0;1>
17 maj 12:51
ricardo: Wiec jesli mam f(x) = sin(
π4cosx)
to:
cosx ∊<−1,1> ⇒ cosx *
π4∊ <−
π4,
π4>
to f(x) jest okreslona w tym przedziale i przyjmuje wartosci < −
√22,
√22>
17 maj 13:13
AS: Basia − jesteś dobra matematyczka
17 maj 14:44
Basia: Tak ricardo. Dobrze rozwiązałeś.
17 maj 15:36