matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
chemia
kaśka:
typowo chemiczne zadanie 1.ile g azotanu (V) potasu nalezy dosypac do 150 g 15%−owego roztworu, aby otrzymac roztwór 35%?
10 lis 12:50
zośka:
m
r
=150g masa roztworu 15% m
s
masa czystego azotanu w tym roztworze
m
s
*100%=15% /:100%
m
r
m
s
=0,15
150g
m
s
=22,5g Oznaczmy teraz przez x ilość azotanu potasu, którą mamy dosypać
m
s
+x
*100%=35%
m
r
+x
22,5g+x
*100%=35%
150g+x
22,5g+x
35
=
150g+x
100
35(150g+x)=100(22,5g+x) 5250g+35x=2250g+100x 3000g=65x x≈46,15g
10 lis 16:58