log i narysowac wykres funkcji
iza: czesc, pomożnie w przykladzie
logx*log x−2=log1000
czy
zalozenia to
x>0
X>3
D:x∊(3,+∞)
10 lis 12:45
Artur ..... :
czemu x>3
10 lis 12:46
iza: logx−2>0
10 lis 12:47
iza: powinnam zrobic x−2>0?
10 lis 12:48
Artur ..... :
tam masz:
log (x*log(x−2)) czy (log x)*(log (x−2))
bo ja przyjąłem że masz to drugie
10 lis 12:49
iza: czyli x>2 i D:x∊(2,+∞)
10 lis 12:49
Artur ..... :
tak ... i teraz rozwiązuj to równanie
10 lis 12:50
iza: odp.
x=3∊D
x=−1nie nalezy D
10 lis 12:53
iza: nie nie poprawka x=1000, x2=0,1
naleza do D
10 lis 12:56
iza: prosze o wytlumaczenie dlaczego zmieniam znak w tej nierow.
10 lis 13:08
Artur ..... :
zalezy co robisz w tej nierówności
10 lis 13:12
Artur ..... :
| | 1 | |
( |
| )x > 8 ⇔ log1/2 8 < x wynika z wykresu funkcji y=logax dla a∊(0,1) |
| | 2 | |
ale mozesz to rozwiązać tak (i to zalecane jest):
| | 1 | |
( |
| )x > 8 ⇔ 2−x > 23 ⇔ −x > 3 (brak zmiany znaku ze względu na wykres funkcji y=2x |
| | 2 | |
... funkcja jest rosnąca)
lub
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )x > 8 ⇔ ( |
| )x > ( |
| )−3 ⇔ x < −3 (zmiana znaku wynika z tego, że |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
funkcja y = U({1}{2})
x jest funkcją malejącą
10 lis 13:15
iza: mam tak
x<3 czy to prawda? i dlaczego zmieniamy znak?
bo znak zmienia sie jak dzielimy przez liczbe na minusie tak, a tu dlaczego?
10 lis 13:18
Artur ..... :
patrz mój wpis z 13:15 (ostatnie linijki)
10 lis 13:21
10 lis 13:21
Piotr:
*na dole
10 lis 13:22
iza: czy te nierownosc wychodzi x=−1
2x+4+2x+5+5*2x+2<34
10 lis 14:14
Piotr:
na pewno " = " −1 ?
10 lis 14:18
10 lis 14:18
iza: czesc

ja walcze ostro z ta matma:
ufff
10 lis 14:22
Piotr:
cześć

wyspana ?
wynik to x< −1
10 lis 14:24
iza: nio w miarę do 9.30

tak tak x<−1

hura dobrze
10 lis 14:25
Piotr:
musze teraz wyjsc jak coś.
10 lis 14:27
iza: uuuuu szkoda
10 lis 14:27
iza: jesli mam funkcje y=−3x−1+2
to najpierw rysuje wykres dla y=3x
nastepnie odbijm go wzgl os OX bo jest y=−3x
a nastepnie przesuwam o V=[1,2] czy to prawda?
dobrze mysle?
10 lis 15:08
iza: jest tu ktos moge prosic o spr?
10 lis 17:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... dobrze
10 lis 17:19
iza: dzieki
10 lis 17:24
iza: jak obilczyc taki przyklad?
33x+1−4*27x−1+91,5x−1<80
10 lis 17:39
iza: | | 1 | |
czy z tego log(x−5)−log2= |
| log(3x−20) wyjdzie x1=7 i x2=15 |
| | 2 | |
10 lis 17:45
iza: hej hej pomożcie
10 lis 18:33
iza: | | log1 | |
jak rozw. funkcje y= |
| i narysowac wykres? |
| | 2(4−x) | |
10 lis 21:18
iza: ponawiam prośbę o spr
11 lis 13:50
iza: pomocy:((
11 lis 14:15