Spr z ciagów
niekumaty: Zad 1) Zbadaj monotonicznosc ciagu an=2+ 1 przez (kreska ulamkowa) n+1 oraz oblicz jego 10
wyraz
Zad 2) Suma trzech liczb tworzących ciag arytmetyczny rowna jest 15. Jezeli do tych liczb
dodac odpowiednio 1,4,19 to otrzymane sumy tworza ciag geometryczny. Wyznacz te liczby
Zad3) W ciagu arytmetycznym (an) mamy dane a5+a7=14 i a20=35
a)wyznacz wyraz pierwszy oraz roznice ciagu arytmetycznego
b)podaj wyraz ogolny tego ciagu
c)wyznacz sume 15 poczatkowych wyrazow tego ciagu
Zad4)Liczby postaci: x−3 ,2x, 5x+18 (w podanej kolejnosci) sa siodmym, osmym i dziewiatym
wyrazem ciagu geometrycznego (an)
a)Oblicz x
b)Oblicz iloraz q ciagu i podaj jego pierwszy wyraz
Zad 5) Liczba dodatnich wyrazow ciagu an=1− jedna czwarta n jest rowna
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5
prosze o rozwiazanie....
17 maj 12:41
niekumaty: w tym zad 3 tam jest a
20
17 maj 13:16
niekumaty: pomoze ktos
17 maj 21:59
Krzysiek: na wszystkie twoje pytania odpowiedz brzmi WZORY

na wszystkie twoje pytania sa wzorki

poszukaj troche
17 maj 22:00