Dlaczego to nie jest funkcja?
Rodney: Określ czy podane przyporządkowanie jest funkcją
Zadanie ze zbioru A. Kiełbasy
e) Każdej liczbie rzeczywistej x przyporzadkowuje taka liczbe calkowita d, ze odleglosc na osi
liczbowej punktu o wspolrzednej x do punktu o wspolrzednej d jest najmniejsza z mozliwych
Odpowiedz jest taka, ze to nie jest funkcja, ale dlaczego?
10 lis 11:31
Rodney: W sumie tak teraz mysle, ze moze to dlatego, ze np. dla x=3,5 przyporzadkuje d=3 i d=4
dobrze kombinuje?
10 lis 11:32
Andrzej: dobrze kombinujesz
10 lis 11:36