pole kwadratu z przekątnej
Agat: Agat: Pole kwadratu, którego przekątna jest o 2 cm dłuższa od boku jest równe?
d=a+2
d=a√2
a√2=a+2
a√2−a=2
a=2/(√2 − 1)
P = (2/ (√2 − 1))
2
pozbywam się niewymierności robiąc
| 2 | | 2 | | √2 | | 2√2 | | 2√2 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| = 2√2
|
| √2−1 | | √2 − 1 | | √2 | | 2−1 | | 1 | |
i gdzieś robię błąd, ale nie wiem gdzie, pomocy
10 lis 11:31
Ajtek:
Wymnażasz przez (
√2+1), a nie przez sam pierwiastek

.
10 lis 11:33
xxx: jak sie pozbywasz niewymiernosci to mianownik i licznik mnozysz przez √2 + 1. a nie samo √2
10 lis 11:35
Agat: mogłbyś mi to rozpisać, bo nadal mi nie wychodzi
10 lis 11:35
Ajtek:
| 2 | | √2+1 | | 2√2+2 | |
| * |
| = |
| =... |
| √2−1 | | √2+1 | | 2−1 | |
10 lis 11:41
Agat: to wychodzi 2√2 + 2
i żeby obliczyć pole muszę to podnieść do kwadratu i wychodzi mi 12, a powinno wyjść 12 +
8√2
i dlaczego?
10 lis 11:46
aniabb:
bo (a+b)2 =a2 +2ab +b2
10 lis 11:49
Ajtek:
Cześć
aniabb 
.
10 lis 11:50
aniabb: witaj
BAjtek dziś widziałam autko z napisem Bajt

i pomyślałam o Tobie
10 lis 11:57
Ajtek:
Miło mi

.
10 lis 12:04