Ciągi
Marcin: 1)Dany jest ciąg an=n2 + 4n − 8
a) którym wyrazem tego ciągu jest liczba 24?
b) zbadaj, czy liczba 10 jest wyrazem tego ciągu
2) Ile wyrazów ciągu an = n2 + 2n − 200 jest mniejszych od 24 ?
Bardzo proszę o pomoc.
17 maj 12:31
Basia:
ad.a
rozwiąż równanie
n2 + 4n − 8 = 24
ad.b
rozwiąż równanie
n2 + 4n − 8 = 10
ad.c
rozwiąż nierówność
n2 + 2n − 200 < 24
17 maj 12:34
Marcin: dzięki
17 maj 12:35
Marcin: ej bo coś mi nie idzie dalej

próbuje wyliczyć z delty ale wychodzą mi jakieś śmieszne liczby
: O

Pomożcie
17 maj 13:05