Fizyka - współczynnik tarcia, bloczki, równia
3gmailcom: Dwa ciała o masach m1 i m2 połączono liną, która jest przeczucona przez ruchomy bloczek
znajdujący się na wierzchołku równi, o kącie nachylenia x i współczynniku tarcia między ciałem
o masie m2 i równią u. Mase bloczka można zaniedbać. Jaka powinna być masa ciała m1, aby ciało
o masie m2 poruszało się:
a) w góre równi
b) w dół równi
Bardzo prosze o pomoc.
10 lis 10:55
aniabb:

w górę równi
m
1g>N N=F
s+T
m
1g>F
s+T
m
1g>m
2gsinα + um
2gcosα
m
1>m
2sinα + um
2cosα
w dół równi ... wtedy tarcie do góry
F
s > T+N N=m
1g
F
s > T+m
1g
m
1g < F
s − T
m
1g<m
2gsinα − um
2gcosα
m
1<m
2sinα − um
2cosα
10 lis 11:36
Marta: Dziękować!
a mam pytanie co to jest Fd i N?N−siłą naciągu/nacisku?
i mogłabyś wyjaśnić dlaczego N=F2+T
i jeszcze jedno, dlaczego Fs > T+N
10 lis 12:05
aniabb:

Fd −część siły grawitacji która dociska ciało do równi
Fs −część siły grawitacji która zsuwa ciało z równi
N− naprężenie nici
Na rysunku N=T+Fs bo działają w jednym kierunku i to one wpływają na ruch
żeby się zsuwało to siła w dół musi być trochę większa i pokonać naciąg i tarcie
ale do obliczeń Fs = N+T (jeśli ruch jednostajny)
10 lis 12:16
Marta: i wszystko teraz jasne
10 lis 12:19
Jacek: co oznacza u w ostatecznych zależnościach?
17 lis 20:04
damek: Jacek "u" oznacza współczynnik tarcia
17 lis 20:15