Równanie ogólne płaszczyzny
Rysiu: Napisz równanie ogólne płaszczyzny przechodzącej przez punkty A(1,6,3),B(2,4,6), prostodadłej
do płaszczyzny OXY.
10 lis 10:48
Aga1.: Równanie płaszczyzny OXY to z=0
Szukana płaszczyzna jest równoległa do wektora AB→=[1,−2,3]
i do wektora normalnego danej płaszczyzny n→=[0,0,1], a więc jej równanie jest postaci
(wyznacznik ma się równać 0)
Ix y z−1I
I1 −2 3I=0
I0 0 1I
Odp.
−2x−y=0
Ktoś jeszcze niech potwierdzi lub zaprzeczy, bo ten temat nie jest moją mocną stroną.
10 lis 11:29
Aga1.: ICSP, spójrz na powyższe rozwiązanie.
10 lis 15:29
Aga1.: Oczywiście może też i ktoś inny.
10 lis 15:31
Damian#UDM: |a b c|
|1 −2 3| = −2a−b+0c = [−2, −1, 0]
|0 0 1 |
Równanie płaszczyzny π: −2x−y+D=0
Podstawiam punkt należący do płaszczyzny, np. B=(2,4,6)
−4−4+D=0
D=8
Równanie płaszczyzny π
π:2x+y−8=0
26 cze 00:28
Damian#UDM: Aga1. , czy ona nadal tutaj istnieje?
26 cze 00:29