Styczność, pochodna
werbert: Dla jakich wartości parametru a parabola y = ax2 jest styczna do krzywej y = lnx?
10 lis 10:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
kiedy te dwie krzywe będą styczne

wskazówka/odpowiedź: gdy będą miały tylko jeden wspólny punkt, czyli ax
2=lnx ma tylko jedno
rozwiązanie
10 lis 10:44
werbert: Nadal nie wiem jak wyznaczyć to a.
10 lis 11:06
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI:
Ja bym to zrobił tak:
Dla x=e, lne = 1
| | 1 | |
Chemy aby a*e2 = 1 ⇒ a = |
| . |
| | e2 | |
10 lis 11:13
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI:
Ale to tylko 1 punkt, a pewnie jest więcej takich a.
10 lis 11:14
werbert: Dla takiego a z tego co mi się zdaje parabola przecina krzywą y = lnx w dwóch miejscach, więc
brak styczności.
10 lis 11:22