indukcja
xxx: witam, mam takie zadanie
udowodnij ze 2
n >n
3 n≥10
1. dla n = 10
L= 1024 P = 1000 , L>P
2. zalozenie 2
n > n
3
teza 2
n+1> (n +1)
3
D 2
n+1 = 2
n*2
zzalo >n
3 *2 = n
3 + n
3
i teraz mam pytanie, moge to zapisac teraz jako n
3 +n
3 > (n+1)
3 i czy jak bym to udowodnila
to czy by byl to koniec
10 lis 09:20
xxx: n3 + n3 > n3 + 3n2 + 3n + 1
n3 > 3n2 +3n +1
10 lis 09:22
Artur z miasta Neptuna:
Gdy to udowodnisznto bedzie koniec
10 lis 09:30
xxx: a jakis pomysl co mozna zrobic z 3n2 +3n +1 ?
10 lis 09:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
będzie mało 'finezyjnie' dobrze

pamiętaj, że udowodnić to masz dla n≥10
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
n3 ≥ 10*n2 = 3 |
| n2 = |
| n2 + |
| n2 + |
| n2 > 3n2 + 3n2 + 3n2 > |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
> 3n
2 + 3n + 3 > 3n
2 + 3n + 1 .... ponieważ dla n>1 n
2>n oraz n
2>1
10 lis 09:42
xxx: nie glupie, bym na takie cos nie wpadla

a gdybym napisala ze
n
3 > 3n
2 +3n +1
n*n*n > 3n
2 +3n +1
n > 3 +
3n +
1n2
i do tego komentarz ze n jest wieksze od 10 wiec nierownosc oczywista bo ulamki wraz ze
wzrostem n staja sie liczbami mniejszymi. to bylo by tez dobrze?
10 lis 09:51
Artur z miasta Neptuna:
Tez by bylo dobrze ... jedyne co to wlasnie opisanie tego i jest po problemie
10 lis 09:57
Artur z miasta Neptuna:
Napisz tutaj jak chcesz to 'dokladnie' to opisac
10 lis 10:01
xxx: a jeszcze gdybys mogl mi pomoc z takim przykladem ze 7| n7 − n
1. n = 2 27−2 = 126 = 7*18 wiec jest podzielne
2. zal. n7 −n = 7k
teza (n+1)7 −n −1 = 7k
n+1) 7 −n −1 = n7 +6n6 + 21n5 + 35n4 + 35n3 + 21n2 + 5n z zaloz = 7k +6n6 + 21n5 +
35n4 + 35n3 + 21n2 + 6n
i teraz nie wiem jak to skrocic zeby 7 wyciagnac...
a moze jest na to zadanie inny latwiejsy sposob...
10 lis 10:09
xxx: bym napisala tak.
zauwazmy ze dla n>10 nierownosc oczywista. bo 3/n i 1/n2 dla n coraz wiekszego dazy do 0. a
wiec dla n> 10 nierownosc n> 3 + 3/n +1/n2 jest prawdziwa.
10 lis 10:12
Artur z miasta Neptuna:
Nie pisz ze cos jest oczywiste ... tylko podstaw n=10 ... etedy to bedzie oczywiste.
Robiac jakiekolwiek opisy ... sugeruj sie tym,ze czytajacy to totalny debil ktory nim nie
zobaczy to nie uwierzy
10 lis 10:17
Artur z miasta Neptuna:
To drugie zadanie tez musi byc indukcyjnie?
10 lis 10:18
Artur z miasta Neptuna:
Tak w ogole to pozilm liceum czy studia?
10 lis 10:20
xxx: dzieki za rade.
tak te nastepne tez indukcyjnie.
10 lis 10:20
xxx: studia ale po podstawowej matmie, takze musze porobic troche zadanek, bo wiadomo na podstawie
indukcji nie mialam.
10 lis 10:21
Artur z miasta Neptuna:
Daj mi chwile ... sniadanie zjem ... jaki kierunek?jaka uczelnia?
10 lis 10:40
xxx: matematyka. uniwersytet siedlecki.
10 lis 11:29
xxx: dokladnie uniwersytet humanistyczno−przyrodniczy w siedlcach.
10 lis 11:30
Artur ..... :
co do wykazania pierwsze ... proponowałbym Ci jednak napisac cos takiego:
dla n≥10
| | 3 | | 1 | | 3 | | 3 | |
3+ |
| + |
| < 3 + |
| + |
| < 3 + 1 + 1 = 5 < 10 ≤ n |
| | n2 | | n | | 100 | | 10 | |
co do drugiego −−− rozwiązywanie go za pomoca indukcji to prawdziwa męczarnia ... naprawdę
MUSISZ za pomoca indukcji matematycznej
10 lis 12:03
xxx: profesor podala w zadaniu zeby roziwazac indukcyjnie 9 przykladow.
no ale to zrob inaczej, w koncu efekt koncowy jest wazny a nie sposob
10 lis 12:54
Artur ..... :
n7−n = n(n6−1) = n(n3+1)(n3−1) = n(n+1)(n2−n+1)(n−1)(n2+n+1)
i teraz jeżeli:
n = 7k to n=7k podzielne przez 7 więc cały ten iloczyn podzielny
n = 7k+1 to (n−1) = 7k i to samo
n = 7k+2 to (n2+n+1)=(49k2 + 28k + 4 + 7k+2 + 1)=(49k2 + 35k + 7) = 7(7k2+5k+1) i to samo
n = 7k+3 to (n2−n+1)=(49k2 − 42k + 9 + 7k − 3 + 1)=(49k2 − 35k + 7) = 7(7k2−5k+1) i to samo
n = 7k+4 to (n2+n+1)=(49k2 + 56k + 16 + 7k + 4 + 1)=(49k2 + 63k + 21)=7(7k2+9k+3) i to samo
n = 7k+5 to (n2−n+1)=(49k2 − 70k + 25 + 7k − 5 + 1)=(49k2 −63k + 21)=7(7k2−9k+3) i to samo
n = 7k+6 to (n+1) = 7(k+1) i to samo
10 lis 13:11
Artur ..... :
ale Ty dostałas jakąś listę zadań czy masz sobie znaleźć zadania i je rozwiązać
10 lis 13:16
xxx: dostalam 9 zadan z indukcji.
w nastepnym tygodniu mam kolosa i powiedziala ze jakas indukcja sie trafi, a dala nam 9 na
przecwiczenie, i jeszcze z funkcji trygonometyrcznych kazala sie pouczyc i kresow zbiorow.
najgorsze ze nigdzie zadan nie ma trudniejszych...
10 lis 16:06
xxx: tak w ogole to dziekuje za pomoc
10 lis 16:06