funkcja odwrotna, problem z rozpisaniem
;>: Znajdź odwrotność funkcji:
y=earctan(x5)
doszedłem do postaci:
ln(y)=arctan(x5)
i nie wiem jak to dalej ruszyć...
9 lis 23:41
ZKS:
Pewności nie mam.

tg(ln(y)) = x
5
x =
5√tg(ln(y))
9 lis 23:43
;>: wynik jest odpowiedni

czyli biore i zamieniam arctan na tg
−1 i jak to dalej można rozpisać?
9 lis 23:45
ZKS:
No przecież rozpisałem.
9 lis 23:47
ZKS:
ln(y) = arctg(x5)
x5 = tg(ln(y))
x = 5√tg(ln(y))
9 lis 23:48
;>: chodziło mi dokładniej o samo przejście na wyrażenie tg(ln(y))=x
5 (jaką operacje musze
wykonać, żeby to dostać?)
z funkcji cyklometrycznych i trygonom. czuje się troche niepewnie i chciałbym się upewnić co i
jak dokładnie, dzięki za odp
9 lis 23:50
;>: właśnie nie rozumiem samego przejścia z pierwszej linijki do drugiej, tutaj mam problem...
9 lis 23:51
ZKS:
Masz rozpisane teraz.
arctg(x) = y
tg(arctg(x)) = tg(y)
x = tg(y)
9 lis 23:52
ZKS:
Tak samo jak to zrobiłeś z logarytmem.
9 lis 23:52
;>: aaaaa

okej, wielkie dzięki
9 lis 23:54
ZKS:
Proszę.
9 lis 23:56
;>: jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło, a jakbym chciał określić dziedzinę tej funkcji, to jak
to zrobić?
zaczynam od założenia, że dla logarytmu
x>0
dalej
ln(x)≠π/2+kπ , k∊całkowitych
z tego wychodzi mi, że x≠eπ/2+kπ
coś jeszcze muszę założyć?
poprawna odp wg książki to x∊(e−π/2,eπ/2)
10 lis 00:15
;>: przeszedłem jeszcze do innego przykładu i podepnę to tutaj.... y=e
2arccot(x3)
z tego doszedłem do postaci ln(y)=2arccot(x
3) i czy moge teraz normalnie podzielić stronami
przez 2 i później dalej robić tak, jak pokazał mi to ZKS czy trzeba inaczej?

ps.problem z pytaniem powyżej o dziedzinę dalej aktualny...
10 lis 01:24
;>: 2gi problem rozwiązany, nie zauważyłem, że mam 1/2*logarytm i później mi coś nie pasowało

pozostaje dziedzina
10 lis 01:59