matematykaszkolna.pl
funkcja odwrotna, problem z rozpisaniem ;>: Znajdź odwrotność funkcji: y=earctan(x5) doszedłem do postaci: ln(y)=arctan(x5) i nie wiem jak to dalej ruszyć...
9 lis 23:41
ZKS: Pewności nie mam. emotka tg(ln(y)) = x5 x = 5tg(ln(y))
9 lis 23:43
;>: wynik jest odpowiedni emotka czyli biore i zamieniam arctan na tg−1 i jak to dalej można rozpisać?
9 lis 23:45
ZKS: No przecież rozpisałem. emotka
9 lis 23:47
ZKS: ln(y) = arctg(x5) x5 = tg(ln(y)) x = 5tg(ln(y))
9 lis 23:48
;>: chodziło mi dokładniej o samo przejście na wyrażenie tg(ln(y))=x5 (jaką operacje musze wykonać, żeby to dostać?) z funkcji cyklometrycznych i trygonom. czuje się troche niepewnie i chciałbym się upewnić co i jak dokładnie, dzięki za odp emotka
9 lis 23:50
;>: właśnie nie rozumiem samego przejścia z pierwszej linijki do drugiej, tutaj mam problem...
9 lis 23:51
ZKS: Masz rozpisane teraz. arctg(x) = y tg(arctg(x)) = tg(y) x = tg(y)
9 lis 23:52
ZKS: Tak samo jak to zrobiłeś z logarytmem. emotka
9 lis 23:52
;>: aaaaa okej, wielkie dzięki emotka
9 lis 23:54
ZKS: Proszę. emotka
9 lis 23:56
;>: jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło, a jakbym chciał określić dziedzinę tej funkcji, to jak to zrobić? zaczynam od założenia, że dla logarytmu x>0 dalej ln(x)≠π/2+kπ , k∊całkowitych z tego wychodzi mi, że x≠eπ/2+kπ coś jeszcze muszę założyć? poprawna odp wg książki to x∊(e−π/2,eπ/2)
10 lis 00:15
;>: przeszedłem jeszcze do innego przykładu i podepnę to tutaj.... y=e2arccot(x3) z tego doszedłem do postaci ln(y)=2arccot(x3) i czy moge teraz normalnie podzielić stronami przez 2 i później dalej robić tak, jak pokazał mi to ZKS czy trzeba inaczej? emotka ps.problem z pytaniem powyżej o dziedzinę dalej aktualny...
10 lis 01:24
;>: 2gi problem rozwiązany, nie zauważyłem, że mam 1/2*logarytm i później mi coś nie pasowało pozostaje dziedzina emotka
10 lis 01:59