jak wykazać :<
w8c: jak wykazać?
A,B ⊂ X. Wykaż:
a) (A⊂B)⇔(B'⊂A')
b) (A n B)' = A' u B'
pomóżcie, proszę
9 lis 23:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka:
A⊂B ⇒ B'∩A =∅ ⋀ A'∩B ≠ ∅
9 lis 23:13
Jack:
1. (→) A⊂B → B'⊂A'
Zał. że x∊A⊂B,czyli x∊A → x∊B.
Tezą jest, że x∊B'⊂A',czyli x∊ B' → x∊ A'.
Zatem niech x∊ B', to znaczy, że x∉ B. Należy pokazać, że x ∊ A'.
Z prawa MTT mamy, że skoro x∊A → x∊B oraz x∉ B, to x∉A.
Podobnie (←).
2. Masz "=" więc dowodzisz zawierania się w obie strony.
9 lis 23:24
w8c: dzięki

zrobione
10 lis 00:07