efektywna stopa procentowa
curobgirl: Jaka będzie efektywna stopa procentowa w okresie 170 dni przy kapitalizacji ciągłej, jeżeli
roczna stopa procentowa wynosi 6%?
re=(1+0,06/365)
170 −1 lub re=e*0,06*170

?
9 lis 23:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 170 | |
a nie exp [0.06* |
| ]  |
| | 365 | |
9 lis 23:15
curobgirl: nie wiem...mam do dyspozycji trzy wzory: re=(1+r/m)m −1; re'=(1+r/m)m*n −1 ; re=e*r*n
9 lis 23:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że masz:
| | 0.06 | | 0.06 | |
(1+ |
| )170 = (1+ |
| )365*(170/365) |
| | 365 | | 365 | |
m=365
i teraz możesz skorzystać z tego wzoru który zapisałaś.
9 lis 23:21
curobgirl: a dlaczego 170/365? a nie np. 365−170
9 lis 23:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 365 | | 170 | |
170 = 170* |
| = 365* |
| |
| | 365 | | 365 | |
prawda
9 lis 23:27
curobgirl: no to się zgadza...Więc dobrze liczę że re= 9,66?
9 lis 23:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam oczywiście
re = er*n a nie e*r*n
9 lis 23:33