Zapraszam chętnych do pomocy. Prezent: ogromna wdzięczność :)
AltXOR: Zapraszam chętnych do pomocy. Prezent: ogromna wdzięczność

Witam! Proszę o sprawdzenie, czy zrobiłem to dobrze. Ogromnie mi na tym zależy, gdyż od tego
zależy, czy się czegoś nauczę. Myślę, że nie ma większej satysfakcji jak wykorzystanie swojej
wiedzy do pomocy innym.
Otóż mam problem z relacjami, które dopiero co miałem na laboratorium. (od razu dodam, że dla
mnie liczby naturalne są bez 0). Mam wyznaczyć obraz, przeciwobraz, relację odwrotną i zbadać
własności.
Jeśli mam, że R ⊆ ℕ
2, xRy ⇔ y < 2x, to mam zbadać powyższe własności:
1. Dziedzina:
D(R) = {a ∊ A : (a, b) ∊ R} = {a ∊ A : aRb}
Z definicji wynika, że: D(R) = ℕ
2. Przeciwdziedzina:
Ɑ(R) = {b ∊ B : (a, b) ∊ R} = {b ∊ B : aRb}
Z definicji wynika, że: Ɑ(R) = ℕ
3. Relacja odwrotna:
R
−1 = {(b, a) ∊ B x A : aRb}
Z definicji wynika, że: R
−1 = {(1, 1); (1, 2); (2, 2); (3, 2); ...}
Jeśli mam, że R ⊆ ℕ
2, xRy ⇔ y < 2x, to mam zbadać, czy jest:
Dziedzina
a) zwrotna
b) przeciwzwrotna
c) symetryczna
d) przeciwsymetryczna
e) antysymetryczna
f) przechodnia
g) spójna
Zbadałem, ale mam pewien problem:
Ad. a) − Zwrotna
xRx ⇔ x < 2x, co jest prawdą, bo np. x = 1, to w(1 < 2) = 1
Ad. b) − Przeciwzwrotna
~(xRx) ⇔ ~(x < 2x) ⇔ x ≥ 2x, co jest nieprawdą, bo np. x = 1, to w(1 ≥ 2) = 1
Ad c) − Symetryczna
(xRy ⇒ yRx) ⇔ [(y < 2x) ⇒ (x < 2y)], co jest nieprawdą, bo np. x = 2 i y = 1, to
[(1 < 4) ⇒ (2 < 2)], czyli w(1 ⇒ 0) = 0
Ad. d) − Przeciwsymetryczna
[(xRy ⇒ ~(yRx)] ⇔ [(y < 2x) ⇒ ~(x < 2y)] ⇔ [(y < 2x) ⇒ (x ≥ 2y)], co jest nieprawdą bo
np. x = 1 i y = 1, to [(1 < 2) ⇒ (1 ≥ 2)], czyli w(1 ⇒ 0) = 0
Ad. e) − Antysymetryczna
[(xRy ∧ yRx) ⇒ (x = y)] ⇔ [(y < 2x) ∧ (x < 2y) ⇒ x = y], co jest prawdą, bo np. x = 2 i y = 2,
to [(2 < 4) ∧ (2 < 4) ⇒ 2 = 2], więc w[(1 ∧ 1) ⇒ 1] = 1
Ad. f) − Przechodnia
[(xRy ∧ yRz) ⇒ xRz] ⇔ [(y < 2x) ∧ (z < 2y) ⇒ (z < 2x)], co jest prawdziwe, bo np. x = 2 i y = 1
i z = 1, to [(1 < 4) ∧ (1 < 2 ) ⇒ 1 < 4], więc w[(1 ∧ 1) ⇒ 1] = 1
Ad. g) − Spójna
(xRy ∨ yRx) ⇔ (y < 2x ∨ x < 2y), co jest prawdziwe, bo np x = 2 i y = 1, to (1 < 4 ∨ 2 < 2),
więc w(1 ∨ 0) = 1