funkcje CYKLOMETYCZNE
els: Hej, mam problem z nierównościami cyklom. proszę o pomoc, wskazówki
arccos x/x−2< arccos (1/2), czy mogę tu podzielic obie strony przez arccos?
9 lis 22:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
możesz ... ale ... zmieniając znak nierówności
dlaczego

bo funkcja arccos jest MALEJĄCA
czyli arccos (y) > arccos (y + 'coś') (oczywiście będąc w dziedzinie arccos)
9 lis 22:49
els: oki, czy mogłabym napisać rozwiazanie i sprawdzi Pan czy jest w porządku?
9 lis 22:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście ... najlepiej jeżeli napiszesz całe zadanie
począwszy od założeń (bardzo ważna sprawa przy arcusach)
9 lis 22:52
els: tzn? założenia czyli dziedzina, przeciwdziedzina?
9 lis 22:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
założenia = dziedzina
9 lis 23:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x | |
a raczej ... jaki musi być 'x' aby |
| miał sens jako ułamek) i należał do dziedziny |
| | x−2 | |
arcusa
9 lis 23:03
els: oki, więc już się zabieram do rozwiązywania
9 lis 23:03
els: to moze nie będę wszytskiego pisać tylko najogólniej...ale z sensem. Dziedziną jest przedział
[−1,1] i zakładam ze moje wyrażenie x/x−2 zawiera się w tym przedziale i z pierwszego warunku
wychodzi mi przedział (−∞, 1)u(2,∞) zaś z drugiego x należy od (−∞, 2)
9 lis 23:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli ostatecznie jaki może być 'x'

i dlaczego twierdzę, że jest tylko PRAWIE dobrze
9 lis 23:11
els: musi to być częśc wspólna...? czyli od −∞ do 1 przedziały otwarte
9 lis 23:13
els: wiec rozwiązuje dalej
9 lis 23:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
i masz niestety źle
podstaw x=1
| 1 | |
| = −1 ... arcos (−1) = π |
| 1−2 | |
9 lis 23:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
a dlaczego masz źle ... bo rozwiązując wstawiłaś < zamiast ≤
9 lis 23:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
dlatego napisałem PRAWIE dobrze
9 lis 23:17
els: ahhh, tak! czyli (−
∞, 2>
9 lis 23:18
els: ale czy 2 nie odpada ze wzg ze jest w mianowniku?
9 lis 23:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
ejjj ejjj ejjj
spokojnie

część wspólna

to raz
a dwa −−− mówiliśmy tylko o tym aby wyrażenie się mieściło w dziedzinie arcusa ... 2 odpada ze
względu na mianownik i to jest oczywiste
9 lis 23:22
els: ahhh no tak, o czym ja myśle.... czyli ostatecznie (−∞,1>?
9 lis 23:24
Mila: Rozwiązałam inną nierówność, a mianowicie:
| arccos x | |
| < arccos (1/2) |
| x−2 | |
a ma być:?
9 lis 23:24
els: tak, drugą wersję mam w poleceniu
9 lis 23:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak .. takie jest założenie co do x
9 lis 23:31
els: oki, ostateczny wynik wyszedł mi (−∞,0)u(2,4) a powinno być <−2,0)(odpowiedzi)... mogłby Pan
rozwiązać...? bo ja piszę to i pisze i cay czas tak samo...
9 lis 23:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
a możesz pokazać jak rozwiązywałaś/−eś
9 lis 23:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok po kroku
i jak Ci mogło wyjść x>1

skoro x∊(−
∞,1> <−−−− założenie
9 lis 23:36
els: x/x−2>x/2 przeniosłam, sprowadziłam do wspólnego mianownika... i ptrzymałam 2x−x2+2x/(2x−4)>0
podniosłam do kwadratu i otrzymałam (−x2+4x)(2x−4)>0 itd
9 lis 23:37
els: no to muszę źle myśleć... ale już kombinuje i kombinuje i nic
9 lis 23:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
2(x+2)(x−2) > 0
9 lis 23:42
els: a dlaczego zniknął "x" prz 1/2?
9 lis 23:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo tak na samej górze jest podane ... patrz pierwszy post
9 lis 23:44
els: jejku...ja go zgubiłam przy przepisywaniu przykładu z książki! przepraszam!
9 lis 23:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x | |
to jeszcze nie kończyłaś założenia ... |
| ∊<−1;1> ... czyli x∊<−2;2> |
| | 2 | |
więc
z założeń wynika, że rozpatrujesz tylko x∊<−2;1>
9 lis 23:46
els: ah, tak! teraz się wszystko zgadza, dziękuję za pomoc, mam jeszcze tylko pytanie. znak w
nierownosciach cyklom. zmieniamy gdy mamy do czynienia z arcsin, arccos i arcctg?
9 lis 23:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
i teraz sama nierówność
x(4−x)(x−2) > 0
−x(x−2)(x−4) > 0
x(x−2)(x−4) < 0
szkic wielomianu wykonaj i wychodzi, że x∊(−
∞;0)∪(2,4)
po uwzględnieniu założeń wychodzi
9 lis 23:49
els: tak, tak, przeanalizwoałam wszystko i zgadza się.
9 lis 23:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
arcsin −−− funkcja rosnąca ... im wieksza wartość pod arcusem tym większy arcus −−− znak
niezmieniony
arccos −−− funkcja malejąca ... dalej domyślasz się co będzie
arctg −−− funkcja rosnąca
arcctg −−− funkcja malejąca
wystarczy taka odpowiedź

zajrzyj do wykresów tychże funkcji
9 lis 23:51
els: a jeszcze jedno pytanko... jak potraktować wyrazenie |arcsin2x| w nierównościach?
9 lis 23:51
Mila:

D:
| x | | x | |
| ≥−1 ⋀ |
| ≤1 ⋀ x≠2⇔ |
| x−2 | | x−2 | |
| x | | x | |
| +1≥0 i |
| −1≤0 i x≠2 |
| x−2 | | x−2 | |
| x+x−2 | | x−x+2 | |
| ≥0 i |
| ≤0 ⇔ |
| x−2 | | x−2 | |
x≤1lub x>2 i x<część wspólna x∊(−
∞;1>
9 lis 23:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x | | 1 | |
Mila ... oraz |
| zamiast |
| jest w drugim arcusie  |
| | 2 | | 2 | |
9 lis 23:52
Mila: No to już nie liczę, bo pytałam jaka treść.
Drugą część dziedziny już łatwo .
9 lis 23:55
els: a jak z tym arcsin2x zrobić?
9 lis 23:59
Mila: a jaką masz nierówność?
10 lis 00:01
els: |arcsin2x|≥π/3
10 lis 00:02
Mila:

dziedzina jak zwykle.
działaj dalej sama
10 lis 00:08
els: przedziały to wiem.. ale co konkretnie mam zrobić z tą dwójką w arcsin2x
10 lis 00:10
Mila: Oj, podałam Ci rozwiązanie dla
Teraz
| | π | | π | |
arcsin(2x)≤− |
| lub arcsin(2x)≥ |
| |
| | 3 | | 3 | |
Zaraz podpowiem dalej.
10 lis 00:16
els: oki

jeszcze młoda godzina
10 lis 00:21
els: oki

jeszcze młoda godzina
10 lis 00:23
Mila: 2x=u
arcsinu=α ⇔ u=sinα
| | π | | π | | π | | π | |
α≤− |
| i α≥− |
| lub α≤ |
| i α≥ |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | |
| | π | | π | |
sinx jest rosnący w przedziale<− |
| ; |
| > |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | |
sinα≤− |
| i sinα≥−1lub ..... |
| | 2 | |
dokończysz?
10 lis 00:30
els: juz juz próbuje ogarnać to
10 lis 00:38
Mila: Dobranoc, z Arturkiem czekamy na podziękowanie.
10 lis 00:42
els: Oczywiście, dziekuję ślicznie!
10 lis 09:59