stopa inflacji.
melania: W I, II i III kwartale przeciętna miesięczna stopa inflacji wyniosła odpowiednio: 1,6%, 2%,
2,3%. Obliczyć:
a) Stopę inflacji w I kwartale
b) roczną stopę inflacji, jeśli w każdym miesiącu IV kwartału stopa inflacji będzie stała i
wyniesie 2,4%
c) przeciętną kwartalną stopę inflacji, jeśli w IV kwartale stopa inflacji wyniesie 6,9%
d) przeciętną miesięczną stopę inflacji w IV kwartale, przy której roczna stopa inflacji nie
przekroczy 30%
poiczylam, a), b), i c). ale nie wiem, jak d).
a) iinf = (1+0,016)3 − 1 = 4,88%
b) rinf = (1+0,016)3(1+0,02)3(1+0,023)3(1+0,024)3 − 1 = 27,94%
c) iinf = 4√(1,016)3(1,02)3(1,023)3(1,069) −1 = 6,24%
9 lis 22:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) dlaczego tak? skoro inflacja w I kwartale wynosi 1.6% to wynosi 1.6%

nie bardzo rozumiem dlaczego podnosisz to do
3
9 lis 22:41
melania: ale to jest miesieczna stopa − 1,6%, a w kwartale sa trzy miesiace.
10 lis 10:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
okey ... nie doczytałem tego
10 lis 10:45
neversummer: To ostatnie d robisz tak:
(1,016)3 (1,02)3 (1,023)3 (1+x)3 −1 = 0,3
I z tego Ci wyjdzie odpowiedz 2,95%
15 kwi 17:17