Pochodna
Adam: | | −sin √x | |
pochodna z (cos √x)' = (cos √x)' *(√x)'= |
| |
| | 2 √x | |
9 lis 22:30
Artur z miasta Neptuna: Dobrze
9 lis 22:33
Artur z miasta Neptuna:
W sensie wynik dobry ... ale nie mozna tak tego zapisac (chodzi o wyrazenie pomiedzy
9 lis 22:34
ICSP: ten zapis mi sie nie podoba. Tak jakbyś chciał w nieskończoność liczyć (cos √x)'
9 lis 22:34
ZKS:
Patrzcie jaki spryciarz.
9 lis 22:34
ICSP: kto ?
9 lis 22:36
Adam: a jak proponujecie
9 lis 22:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
taki zapis możesz sobie gdzieś na brudno robić ... ale na pewno nie możesz napisać na kole ..
bo:
(cos √x)' = (cos √x)' *(√x)' oznacza ... że 1 = (√x)' ... co oczywiście nie jest prawdą
9 lis 22:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
bez tego środka jak napiszesz to będzie prawidłowo
9 lis 22:38
ICSP: | | −sin √x | |
(cos √x)' = − sin √x * (√x)' = |
| |
| | 2√x | |
9 lis 22:39
ZKS:
W sensie że możesz usuwać posty.

Ale masz rację z zapisem pewnie dlatego napisałeś
że źle jest i w sumie prawda.
9 lis 22:39
Adam: a jak zastąpić to wyrażenie pomiędzy, jak to napisać, rozbić, no wiecie o co chodzi
9 lis 22:40
ICSP: bo sprawdziłem to tak :
Najpierw sprawdziłem pierwsze przejście i już mi coś nie pasowało wiec napisałem że źle.
Później zobaczyłem że wynik jest

wiec usunąłem wpis
9 lis 22:41
ZKS:
Od razu napisać ile to jest.
9 lis 22:41
Adam: 
dzięki wielkie !
9 lis 22:42
ZKS:
Według mnie na studiach by przekreślili zadanie za taki zapis więc że napisałeś źle
ICSP
to miałeś rację.
9 lis 22:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
ZKS ... to jeszcze zależy od sprawdzających i od 'wytycznych' od rektora/dziekana. Możliwe, że
by dostał 50% punktów za zadanie.
9 lis 22:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
czasy (niestety) się zmieniają
9 lis 22:45
Adam: jesteście jeszcze tam bo chce się spytać czy dobrze obliczyłem pochodną D;
9 lis 22:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
jesteśmy
9 lis 22:50
Adam:
| −2 | | sin √x | |
| + |
| |
| arctg3x+x2*arctg3x | | 2 √x | |
9 lis 22:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak dobrze ... ale prośba na przyszłość
staraj się nie podawać ostatecznych wyników bez rozpisania krok po kroku .. bo akurat w pamięci
zrobić taką pochodną nie jest tak łatwo
9 lis 22:56
Adam: zrobiłem na kartce, mam wszystkie obliczenia

następnym razem będę pisał wszystko

dzięki
Wielkie Wszystkim!
9 lis 22:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
spoko ... a ta prośba jest głównie dla nas ... ponieważ na początku podpadła mi ta postać
(pierwszy ułamek) i dopiero po rozpisaniu zauważyłem, że po prostu wymnożyłeś ze sobą
mianowniki.
Druga sprawa −−− staraj się nie wymnażać mianowników −−− może Ci to czasem pomóc zauważyć pewne
rzeczy, których nie zauważysz po przemnożeniu
9 lis 23:01