matematykaszkolna.pl
Pochodna Adam:
 −sin x 
pochodna z (cos x)' = (cos x)' *(x)'=

2 x 
9 lis 22:30
Artur z miasta Neptuna: Dobrze
9 lis 22:33
Artur z miasta Neptuna: W sensie wynik dobry ... ale nie mozna tak tego zapisac (chodzi o wyrazenie pomiedzy
9 lis 22:34
ICSP: ten zapis mi sie nie podoba. Tak jakbyś chciał w nieskończoność liczyć (cos x)'
ZKS: Patrzcie jaki spryciarz.
ICSP: kto ?
9 lis 22:36
Adam: a jak proponujecie
9 lis 22:38
Artur_z_miasta_Neptuna: taki zapis możesz sobie gdzieś na brudno robić ... ale na pewno nie możesz napisać na kole .. bo: (cos √x)' = (cos √x)' *(√x)' oznacza ... że 1 = (x)' ... co oczywiście nie jest prawdą
Artur_z_miasta_Neptuna: bez tego środka jak napiszesz to będzie prawidłowo
ICSP:
 −sin x 
(cos x)' = − sin x * (x)' =

2x 
9 lis 22:39
ZKS: W sensie że możesz usuwać posty. emotka Ale masz rację z zapisem pewnie dlatego napisałeś że źle jest i w sumie prawda. emotka
9 lis 22:39
Adam: a jak zastąpić to wyrażenie pomiędzy, jak to napisać, rozbić, no wiecie o co chodzi
9 lis 22:40
ICSP: bo sprawdziłem to tak : Najpierw sprawdziłem pierwsze przejście i już mi coś nie pasowało wiec napisałem że źle. Później zobaczyłem że wynik jest emotka wiec usunąłem wpis
9 lis 22:41
ZKS: Od razu napisać ile to jest.
9 lis 22:41
Adam: dzięki wielkie !
9 lis 22:42
ZKS: Według mnie na studiach by przekreślili zadanie za taki zapis więc że napisałeś źle ICSP to miałeś rację. emotka
9 lis 22:43
Artur_z_miasta_Neptuna: ZKS ... to jeszcze zależy od sprawdzających i od 'wytycznych' od rektora/dziekana. Możliwe, że by dostał 50% punktów za zadanie.
9 lis 22:45
Artur_z_miasta_Neptuna: czasy (niestety) się zmieniają
9 lis 22:45
Adam: jesteście jeszcze tam bo chce się spytać czy dobrze obliczyłem pochodną D;
9 lis 22:48
Artur_z_miasta_Neptuna: jesteśmy
9 lis 22:50
Adam:
1 

−cos x
(arctgx)2 
−2 sin x 

+

arctg3x+x2*arctg3x 2 x 
9 lis 22:52
Artur_z_miasta_Neptuna: tak dobrze ... ale prośba na przyszłość staraj się nie podawać ostatecznych wyników bez rozpisania krok po kroku .. bo akurat w pamięci zrobić taką pochodną nie jest tak łatwo emotka
9 lis 22:56
Adam: zrobiłem na kartce, mam wszystkie obliczenia następnym razem będę pisał wszystko emotka dzięki Wielkie Wszystkim!
9 lis 22:57
Artur_z_miasta_Neptuna: spoko ... a ta prośba jest głównie dla nas ... ponieważ na początku podpadła mi ta postać (pierwszy ułamek) i dopiero po rozpisaniu zauważyłem, że po prostu wymnożyłeś ze sobą mianowniki. Druga sprawa −−− staraj się nie wymnażać mianowników −−− może Ci to czasem pomóc zauważyć pewne rzeczy, których nie zauważysz po przemnożeniu
9 lis 23:01