Pomocyy!!!!
Paaulinakaa: Zadanie z trygonometrii :
W trapezie prostokątnym kąt ostry ma miarę 60(stopni), a podstawy maja 10cm i 16ch długości.
Oblicz pole i obwód tego trapezu.
17 maj 12:26
Damian: POMAGAM
17 maj 12:31
Damian:
17 maj 12:34
Damian:
| | h | | √3 | |
sin60 = |
| = |
| ⇒ h = 3√3 |
| | 6 | | 2 | |
c − bok trapezu nachylony pod kątem 60 stopni do dolnej podstawy
c
2 = h
2 + 6
2
c
2 = (3
√3)
2 + 36
c
2 = 9*3 + 36
c =
√27+36 =
√63
obw = a+b+h+c = 10+16+
√63 + 3
√3 = 26 +
√63 + 3
√3
P = 13 * 3
√3
17 maj 12:43
ana: sorki ale jak juz chcesz pomóc to pomagaj jesli umiesz chociaż podstawy
17 maj 16:53
Zuza: ale bubel co to za ciołek rozwiązywał

)łeeeehehehhehe
17 maj 16:53
rafalgle: 12*22*4p3
19 gru 12:03
rafalgle: 12*22*4√3 jaki będzie wynik ?
19 gru 12:06
5-latek: 44√3?
19 gru 12:16