prosze o pomoc
katarzynajaalkhlihs: odlicz wysokość w trójkącie ABC poprowadzoną z wierzchołka
A=(−3,&) do boku BC o równaniu y=3/4 x+2
9 lis 22:27
dragon: liczysz odległość punktu A od prostej BC i to jest długość wysokości
9 lis 22:29
katarzynajaalkhlihs: A=(−3,7) do boku Bc o równaniu y=3/4 x+2
9 lis 22:30
Krzysiek : Kasiu. y=3/4x+2 jest rownaniem prostej w postaci kierunkowej
mam do wzoru na odleglosc punktu od prostej potrzebna jest postac ogolna prostej czyli postac
Ax+By+C=0 to wobec tego nasze rownanie prostej w postaci ogolnej bedzie mialo postac
| | 3 | | 3 | |
− |
| x+y−2=0 czyli A=− |
| B=1 i C=−2 Natomiast z punktu A xo=−3 a yo=7 . Podstaw do |
| | 4 | | 4 | |
wzoru
| | {IA*xo +B*yo+CI} | |
d= |
| |
| | √A2+B2 | |
9 lis 23:43
Gustlik: Krzysiek, lubisz ułamki? Bo one wg mnie utrudniaja obliczenia. Można pomnożyć równanie
prostej przez 4 i mamy −3x+4y−8=0. O wiele łatwiej liczy się, gdy mamy liczby całkowite, nż
gdy są ułamki. C.d. jak u Ciebie.
9 lis 23:49
Krzysiek : Czy lubie ulamki ? Gustlik lubie gdyz one pozwalaja mi lepiej cwiczyc pamiec i moge sobie
wiecej policzyc . Co do pomnozenia przez 4 to masz racje pewnie ze latwiej sie liczy i
prosciej . czasami po 10 cz 12 godzinach pracy takie proste rzeczy umykaja . Pozdrawiam.
10 lis 01:06