wyznacz asymptoty funkcji
julka: wyznacz asymptoty funkcji> Nie rozumiem proszę o rozwiązanie przykładu.
9 lis 22:10
zośka: 1) D=R\{−1,1}
Zbadaj granicę przy x→1+ , przy x→1− (wychodzi +∞) zatem prosta x=1 jest asymptotą
pionową tej funkcji.
Zauważ, że ta funkcja jest parzysta, zatem ma wykres symetryczny względem osi y, a zatem
również prosta y=−1 jest asymptota pionową tej funkcji
9 lis 22:24
julka: wielkie dzięki
9 lis 22:25
zośka: Następnie szukamy czy nie ma poziomej asymptoty. Zbadaj w tym celu granicę tej funkcji przy
x→+
∞ oraz x→−
∞.
zatem prosta y=1 jest asymptotą poziomą obustronną funkcji f(x)
9 lis 22:28
zośka: 2) D=R zatem brak asymptot pionowych
Szukam asymptoty poziomej:
| | x3+x | | | |
limx→+∞ |
| =limx→+∞ |
| =+∞ |
| | 2x2+3 | | | |
| | x3+x | | | |
limlimx→−∞ |
| =limx→−∞ |
| =−∞ |
| | 2x2+3 | | | |
zatem brak asymptoty poziomej.
Szukamy asymptoty ukośnej postaci y=ax+b.
| | f(x) | |
W tym celu badamy granicę ilorazu |
| przy x→+∞ i x→−∞, jeśli istnieje granica |
| | x | |
właściwa to jest ona równa temu współczynnikowi a
9 lis 22:34
julka: wielkie, wielkie dzięki

jest to dla mnie trochę "masło maślane" ale myślę, że jakoś pomału
dojdę do wprawy. miłego weekendu
9 lis 22:43
zośka: | | f(x) | | x2+1 | | 1 | |
limx→+∞ |
| =limx→+∞ |
| = |
| |
| | x | | 2x2+3 | | 2 | |
| | f(x) | | x2+1 | | 1 | |
limx→−∞ |
| =limx→−∞ |
| = |
| |
| | x | | 2x2+3 | | 2 | |
b=y−ax=f(x)−ax
Zatem by znałeźć b liczymy granicę (f(x)−ax).
| | x3+x | | 1 | |
Limx→+∞( |
| − |
| x)=....po sprowadzeniu do wspólnego mianownika i redukcji |
| | 2x2+3 | | 2 | |
mamy
| | x3+x | | 1 | |
Limx→−∞( |
| − |
| x)=0 |
| | 2x2+3 | | 2 | |
czyli b=0
| | 1 | |
zatem prosta y=− |
| x jest asymptotą ukośna obustronną funkcji f(x) |
| | 2 | |
9 lis 22:45
zośka: | | 1 | |
Przepraszam oczywiście y= |
| x (bez minusa !) |
| | 2 | |
9 lis 22:46