Pochodzna
Adam: | | x3 | | x3 | |
f(x)= x2lnx − |
| = (x2lnx − |
| )' |
| | 3 | | 3 | |
| | (x3)'*3−(x3*(3)') | |
= ((x2)' lnx+x2(lnx)')−( |
| ) |
| | 32 | |
dobrze jest do tej pory ?
9 lis 21:55
Krzysiek: | | 1 | |
tak, tylko to: (x3 /3) ' = |
| (x3 )' |
| | 3 | |
po prostu stałą możesz wyciągać przez pochodną
9 lis 21:57
ICSP: | | x3 | | 1 | | 1 | |
proponuję zauważyć że : |
| = |
| * x3 i zastosować wzór na xn. a od kiedy |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
jest stała możesz ją przepisać przy liczeniu pochodnej.
9 lis 21:58
Adam: czyli wynik wyjdzie: 2x*lnx+x−x2 dobrze?, bo gdy rysuję wykres funkcji i jej pochodnej to
nigdzie nie widzę żeby ona była styczna
9 lis 21:59
Mila: 21:59 dobrze.
9 lis 22:51