malowanie wykresów funkcji
kim: Jak namalować wykres takiej funkcji?
f(x)=||x+2|−5|
9 lis 21:41
aniabb:

fioletowy
9 lis 21:44
AltXOR: f1(x) = x
f2(x) = |x + 2| //przesuwasz wykres o −2 jednostki w lewo i odbijasz go w górę
f3(x) = ||x + 2| − 5| //przesuwasz wykres o −5 jednostek w dół i odbijasz go w górę
9 lis 21:50
zośka: f(x)=|x+2−5|=|x−3| dla x≥−2
f(x)=|−x−2−5|=|−x−7|=|x+7| dla x<−2
|x−3| uzyskasz przesuwając wykres y=|x| o 3 jednostki w prawo
(i bierzesz tylko jego częśc tzn dla x≥−2)
|x+7| uzyskasz przesuwając wykres y=|x| o 7 w lewo ( i bierzesz tylko część dla x<−2)
9 lis 21:53
kim: Ok! wielkie dzięki! teraz rozumiem. zgubiłam się po tym pierwszym odbiciu w górę
9 lis 22:03
rafał: f(x)= IxI + Ix − 2I
19 paź 15:38
bezendu:
19 paź 15:38