zadania
zadanie: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o wysokości długości H kąt pomiędzy sąsiednimi ścianami
bocznymi ma miarę 2α. Oblicz objętość ostroslupa
| | √4H2+a2 | | a2 | | a√2 | |
a* |
| = |
| * |
| dobrze? (porownanie pola) jak wyliczyc z tego a? |
| | 2 | | 2 | | 2sinα | |
9 lis 21:26
zadanie: ?
9 lis 22:54
Kejt:

mi wyszło a:
a=2tgα*H
czyli:
rysunek trochę kiepski, ale mam nadzieję, że wystarczająco czytelny..
9 lis 23:00
AltXOR: Widzisz, jeżeli masz podany tylko kąt 2α i wysokości H, to nie możesz podawać a, ponieważ nie
masz go podanego.
9 lis 23:04
Eta:
| | a√2 | | |OB| | | a√2 | |
|OB|= |
| z ΔOBE |OE|= |
| = |
| |
| | 2 | | tgα | | 2tgα | |
z tw. Pitagorasa w ΔOCE:
|CE|
2= |OC|
2−|EC|
2 ⇒ |EC|
2=............
otrzymasz:
z podobieństwa trójkątów COS i COE mamy:
| |SO| | | |EO| | |
| = |
| ⇒ .......... |
| |OC| | | |CE| | |
otrzymasz:
a=
√2*H*
√tg2α−1
to: a
2= 2h
2(tg
2α−1)
| | 1 | |
V= |
| a2*H =.............. |
| | 3 | |
P.S Myślę,że choć raz napiszesz takie słowo .........
dziękuję
10 lis 00:10
Eta:
Oczywiście ....zamiast małego"h" ma być duże "H"
10 lis 00:13
Eta:
Jak nie będzie tego słowa! to zaraz skasuję rozwiązanie
10 lis 00:26
Piotr:
zadanie pewnie śpi, wiec moze nie kasuj
10 lis 00:41
Eta:
Ciągle prosi o rozwiązanie, a jeszcze nikomu ... nie napisał słowa dziękuję !
10 lis 00:43
10 lis 00:43
Eta:
Miłych snów
10 lis 00:44
Piotr:
Dobranoc
10 lis 00:46