równanie macierzowe
paweł:

Jak przy podanych liczbach a i b obliczyć podane równianie (zał. jest takie, że ma być jedno
rozwiązanie) ?
Z góry uprzedzam, że nigdy nie rozwiązywałem takich równań, po prostu muszę napisać pewien
skrypt .
9 lis 21:10
zośka: Wyznacznik ma być różny od zera
9 lis 21:30
zośka: a11*a22−a12*a21≠0
9 lis 21:31
paweł: Mogłabyś napisać jak rozwiązać to krok po kroku? Nigdy nie miałem styczności z takimi
równaniami, a na programowaniu dostałem zadanie żeby napisać program rozwiązujący ten problem.
9 lis 21:52
zośka: A rozwiązywałeś w szkole średniej lub gimnazjum układy równań metodą wyznacznikową?
9 lis 22:02
zośka: równanie macierzowe można zapisać w postaci układu równań 2 niewiadomych x1, x2:
a11x1+a12x2=b1
a21x1+a22x2=b2
gdzie a11, a12, a21, a22, b1,b2 to pewne liczby (współczynniki)
9 lis 22:05
zośka: Obliczało się wyznacznik główny W, oraz wyznaczniki Wx, Wy (gdy niewiadome były x i y)
W=0, Wx=0, Wy=0 układ był nieoznaczony
W=0 i Wx≠0 lub Wy≠0 układ sprzeczny
W≠0 układ oznaczony ( miał 1 rozwiązanie)
Przypomina ci się coś takiego?
9 lis 22:13
zośka: No to tutaj masz dokładnie to tylko niewiadome nazywają się : x1 i x2
9 lis 22:14
paweł: ok, dzięki wielkie, rozjaśniło mi to sytuację.
9 lis 23:48