parametry
ela: wyznacz równanie krzywej, jaką opisuje wierzchołek paraboli o równaniu : y=−x2+2(m+1)x−m+5
gdzie m jest parametrem
9 lis 20:52
aniabb:
xw = −b/2a = m+1
yw= −(m+1)2+2(m+1)2−m+5 = m2+m+6
krzywa wierzchołka paraboli y= m2+m+6
9 lis 21:42
ela: jednak odpowedz ma być taka
y=x2−x+6....
9 lis 21:44
AltXOR: | | −2(m + 1) | |
xw = |
| = m + 1 |
| | −2 | |
y
w = y(m + 1) ⇒ y
w = −(m + 1)
2 + 2(m + 1)(m + 1) − m + 5
y
w = −(m
2 + 2m + 1) + 2(m
2 +2m + 1) − m + 5
y
w = −m
2 − 2m − 1 + 2m
2 + 4m + 2 − m + 5
y
w = m
2 + m + 6
Jak widzisz taki jest wierzchołek paraboli...
9 lis 21:58