parametry
Ela: dla jakich m równanie x2−4|x|+m2−5=0 ma dwa różne rozwiązania ?
odpowiedź ma być m∊{−3,3} suma (−√5, 5)
9 lis 20:48
Jack:
zauważ, że funkcja jest parzysta, wystarczy znaleźć jeden pierwiastek dodatni dla funkcji bez
modułu... Na oko (więc mogę się mylić) powinny wyjść konkretne wartości m, a nie przedział. Na
pewno chodzi o DWA różne rozwiązania, a nie cztery?
9 lis 21:00
ela: tak, o dwa. Tak jest w treści zadania. Ja zrobiłam tak, że najpierw postawiłam warunki :
gdy x≥0 funkcja ma postać x2−4x+m2−5=0
gdy x<0 x2+4x+m2−5=0
potem wyliczyłam delty każego z tego równania i miejsca zerowe (delta oczywiście większa od
zera) ale nie wyszło. moglby mi ktos to poprawnie rozwiązać ?
9 lis 21:05
ZKS:
Narysuj jedną funkcję y = |x|2 − 4|x| − 5 i y = −m2 (prosta pozioma do OX)
9 lis 21:07
Jack:
a ok, widzę:
− dla x2−4x+m2−5=0 przyjmuj założenia: Δ>0 i x1*x2<0 lub Δ=0 i x1=x2>0
9 lis 21:09
ela: a mój poprzedni sposób jest zły . ?
9 lis 21:09
Jack:
dobry. Tylko pamiętaj, że szukasz tego w zawężonej dziedzinie, więc oba pierwiastki raz powinny
być dodatnie, a drugim razem ujemne.
9 lis 21:11
ela: bo mi pierwszy zbiór wyszedł (−3, 3) a nie x∊{−3, 3 } i właśnie nie wiem ,co źle zrobiłam .
może napisze co zrozbłam z pierwszym warunkiem( analogicznie drugi rozpatrzyłam tak samo )
Δ= −4m2+36
Δ>0
−4m2+36>0
Δm=576
m1=3
m2=−3
wówczas wychodzi przedział (oczywiście z popredznim uwzględnieniem że x≥0) m∊ (−3,3)
9 lis 21:15
dragon: ale dwa różne rozwiązania to nie oznacza, że one mają być różnych znaków, więc w tym zadaniu
wystarczy tylko założenie o delcie
9 lis 21:19
ZKS:
−4m
2 + 36 > 0
| | 1 | |
−4(m2 − 9) > 0 / * (− |
| ) |
| | 4 | |
(m − 3)(m + 3) < 0
9 lis 21:19
dragon: ponieważ ta funkcja jest parzysta to przy delcie =0 będą dwa różne rozwiązania. jedno dodatnie
jedno ujemne
9 lis 21:21
ela: i co w związku z tym ZKS ? czy cos zrobiłam niepoprawnie ? widze, że u Ciebie jest inny znak ..
9 lis 21:22
ZKS:
1o
Δ = 0
2o
Δ > 0 ∧ x1x2 < 0
9 lis 21:26
ela: a nie przepraszam, z Twoich obliczeń również wynika, że m∊(−3,3) ....
9 lis 21:27
dragon: można rozpatrywać jeden przypadek po stwierdzeniu, że fun jest patrzysta i należy zrobić
założenie, że delta = 0
albo rozpatrzyć dwa przypadki x≥0 i x<0 i robić założenie, że delta = 0
9 lis 21:27
ela: ale to nie mają być różne pierwiastki ( PRZECIWNYCH ZNAKÓW ) tYLKO RÓŻNE PIERWIASTKI, A WIĘC
tak jak powiedział dragon tamte zalożenia nie są potrzebne ... przynajmniej ja tak mysl,e ,
jesli jestem w błedzie to przepraszam, ale prosze o wytłumaczenie mi tego dlaczego tak jest...
9 lis 21:28
dragon: ZKS pisze źle

9 lis 21:29
ZKS:
Może i nie myślę już więc napisz dragon odpowiedź.
9 lis 21:30
ela: dragon, bardzo Cię proszę, napisz mi chociaż początek tego zadania. ponieważ dalej tego nie
rozumiem... gdybym dostała to na sprawdzianie, to rozpatrywałabym te dwa przpadki, jak
napisałam wyżej i założyłabym, że Δ>0( bo jak sie uczyłam wtedy są dwa RÓŻNE pierwiastki )
9 lis 21:31
dragon: co konkretnie mam Ci wytłumaczyć?
9 lis 21:31
dragon: odp m = 3 lub −3
9 lis 21:32
ela: Mimo wszystko, ZKS, dzięki za chęć pomocy. Pora nie jest odpowiednia na myślenie
9 lis 21:32
ZKS:
Tylko m = ±3?
9 lis 21:33
ela: dlaczego jest tak, że Δ=0 ( bo ja to biore dosłownie, że dwa pierwiastki róże czyli Δ>0
nierozumiem tego, dlaczego jesli funkcja jest parzysta to Δ musi sie równać zero . ( wsydliwie
sie przyznając nie pamietam nawet jak wyglada przykład wykresu funkcji parzystej )
9 lis 21:34
ela: Nie, ZKS, ustalamy teraz dopiero pierwsze założenie
9 lis 21:34
dragon: no tylko prosta równoległa do osi będzie się stykać z "parabolą " w wierzchołku po dwóch
stronach osi Y (bo fun jest parzysta)
9 lis 21:35
ela: coś kojarze że moz.e to być wykres fukcji, którego osią symetry jest os oy, choć moge sie
bardzo mylić ..
9 lis 21:36
ZKS:
To co masz po prawej stronie OY odbijasz na lewą stronę.
9 lis 21:36
dragon: funkcja parzysta jest symetryczna względem osi y, więc delta =0 da w każdym przypadku po jednym
rozwiązaniu co razem złoży się na dwa rozw.
9 lis 21:37
ZKS:
Myślałem że wywnioskowaliście że rozwiązaniem jest tylko m = ±3 co nie jest prawdą.
9 lis 21:37
ela: kurcze, dalej nie rozumiem tego. hmm z drugiego załozenia wynikaloby że m∊(−√5, 5) jesli
zatem delta wynosiła by zero, to były tylko zbiór dwuelementowy ... nieprawdaż ?
9 lis 21:39
ela: jeśli miałby ktos czas to bardzo bym prosiła o całe rozwiazanie tego zadania tym sposobem ,
który ja proponuje ...
9 lis 21:41
ZKS:
Zauważ dla Δ > 0 dostaniemy dwa pierwiastki ale jeżeli nałożymy na to warunek że mają być
różnych
znaków jeden nam odpadnie z parzystości.
Dla x ≥ 0
x2 − 4x + m2 − 5 = 0
Δ = −16 − 4m2 + 20
m2 − 9 < 0 ⇒ m ∊ (−3 ; 3)
Dla tych m będziemy dostawać dwa pierwiastki jeżeli obydwa będą większe od 0 będziemy musieli
odbić je na lewą stronę więc dostaniemy w sumie cztery pierwiastki natomiast nakładając warunek
x1x2 < 0 będziemy mieli jeden dodatni drugi ujemny więc ten dodatni tylko odbijemy na lewą
stronę i wtedy dostaniemy dwa pierwiastki bo pierwszy nam odpadnie. Rozumiesz?
9 lis 21:49
ZKS:
Jeżeli źle piszę to
dragon niech mnie poprawi.
9 lis 21:50
ela: tylko zę to mają być dwa różne pierwiastki np. 2,3 lub −1, 2 i widac ze one niekoniecznie
musza byc różnoimienne
9 lis 21:52
ZKS:
A czy −2 i 2 to są różne pierwiastki czy nie?
9 lis 21:52
dragon: ZKS pisze żle
9 lis 21:54
ela: moim zdaniem tak
9 lis 21:55
dragon: wystarczy tylko warunek aby Δ=0
9 lis 21:55
ZKS:
Według Ciebie jak jest odpowiedź napisz dla jakich m jest to spełnione?
9 lis 21:55
dragon: dla m = 3 lub −3
9 lis 21:57
ela: napisałam ponizej tresci zadania zrozwiązanie
9 lis 21:57
ela: ale to tylko 1 załozenie jeszcze do rozpatrzenia drugie
9 lis 21:58
ela: a potem suma tych dwóxch
9 lis 21:58
ZKS:
Zrozum człowieku że dla Δ = 0 będzie za mało. Dam Ci przykład.
Dla m = 1 (nie należy do warunku Δ = 0) dostajemy:
x2 − 4|x| − 4 = 0 a rozwiązaniem tego równania jest x = ±2(1 + √2) są dwa są a Ty
piszesz że tylko dla Δ = 0 to zajdzie.
9 lis 21:58
Piotr:
dragon ŹLE

podstaw sobie np 0 i sprawdz
9 lis 21:59
ZKS:

Widzisz o co mi chodzi
ela?
9 lis 22:00
dragon: oba założenia nie mają wpływu na m, bo założenie robimy dla x: x≥0 i x<0 w obu przypadkach
otrzymujemy to samo zrób sobie sprawdzenie zadania i podstaw za m np. 3 i narysuj albo rozwiąż
i się przekonasz, że będą dwa rozw.
9 lis 22:01
ZKS:
Przez człowieka na początku aż zwątpiłem w siebie może rzeczywiście jakąś bzdurę pisze
myślałem.

Dzięki
Piotr za wsparcie.
9 lis 22:01
ZKS:
A Ty się przekonaj że dla m = 0 ; m = 1 ; m = 2 dostajemy dwa pierwiastki.
9 lis 22:02
ela: no napewno to jest analogiczne do tego co przedtem napisałes. jednak nie rozumiem tego dalej..
ale wlasnie tego potrzebowała wykresu, z racji tego ze jestem wzrokowcem .. jesli jeszcze raz
ZKS MOZESZ MI TO wytłumaczyc, to bede wdzieczna .
9 lis 22:02
Piotr:
nie ma sprawy
ZKS. czekalem czy dragon dopisze cos jeszcze ale widze, ze upiera sie przy
swoim
9 lis 22:06
dragon: zostałem pokonany, przegrałem przepraszam za zamieszanie, przyznaję rację, oddaję honor ZKS nie
gniewaj się, jesteś świetny
9 lis 22:08
ZKS:
x2 − 4|x| + m2 − 5 = 0
Rozpisujemy na przypadki
x ≥ 0
x2 − 4x + m2 − 5 = 0
Δ = 16 − 4m2 + 20
m2 − 9 > 0 ⇒ m ∊ (−3 ; 3) [dla tych m mamy dwa różne pierwiastki] jeżeli te dwa pierwiastki
będę większe od 0 to spełnią warunek x ≥ 0 i będziemy musieli je obić na drugą stronę (wynika
to z parzystości funkcji) więc w sumie dostaniemy cztery różne pierwiastki a my potrzebujemy
tylko dwóch więc musimy zadbać o to aby jeden pierwiastek był większy od 0 wtedy spełni
warunek x ≥ 0 a jeden pierwiastek był mniejszy od 0 i nie spełni nam
warunku x ≥ 0 (wtedy nie odbijemy jego na lewą stronę tylko tego który jest dodatni) a tylko
wtedy będziemy mieli to kiedy spełnią warunek x1x2 < 0.
9 lis 22:10
ZKS:
I ten rysunek się właśnie tego tyczy co napisałem teraz
| | 4 | |
y = x2 − 5|x| + 4 warunek x1x2 = |
| więc obydwa pierwiastki dodatnie odbijamy na |
| | 1 | |
lewą stronę i mamy w sumie cztery pierwiastki co widać na rysunku.
| | −3 | |
Następnie y = x2 + 2|x| − 3 warunek x1x2 = |
| więc jeden dodatni jeden ujemny |
| | 1 | |
na lewą stronę odbijamy tylko dodatni pierwiastek i otrzymujemy dwa pierwiastki.
czerwony wykres oraz
zielony wykres na rysunku
9 lis 22:16
ZKS:
Mam nadzieję że w miarę jasno to wyjaśniłem i napisałem jak jeszcze coś jest nie zrozumiałe
pisz ela to postaramy wytłumaczyć.
9 lis 22:18
ela: powracajac do wczorajszego tematu....
zrobiłam pierwszy warunek metodą graficzną niestety przy drugim warunką są schody ponieważ mi
nie wychodzi . pomoże ktoś ?
10 lis 14:24
ela: podzieliłam to na dwie funkcje x2−4|x|−5 oraz drugą −m2
niestety nie wychodzi mi przy oliczeniach drugiej
10 lis 14:28
pigor: ... ja podsumowując waszą dyskusję ...

widzę to tak :
dane równanie
x2−4|x|+m2−5=0 spełnia warunki zadania ⇔ |x|
2−4|x|=5−m
2 /+4 ⇔
⇔ |x|
2−4|x|+4=9−m
2 ⇔
(|x|−2)2=9−m2 ⇔
⇔ (9−m
2=0 i |x|−2=0)
lub (9−m
2>0 i ||x|−2|=
√9−m2) ⇔
⇔ (|m|=3 i |x|=2)
lub (|m|<3 i |x|−2=−
√9−m2)
lub (|m|<3 i |x|−2=
√9−m2) ⇔
⇔ (*)
m=±3 lub (|m|<3 i |x|=2±
√9−m2 i 2−
√9−m2>0) ⇒
⇒ |m|<3 i
√9−m2< 2 ⇔ |m|<3 i 9−m
2< 4 ⇔ |m|<3 i |m|>
√5 ⇔
⇔ −3< m<3 i (m<−
√5 lub m>p{5{) ⇔
−3< m<−√5 lub √5< m<3, to stąd
i z (*) ⇔
m∊<−3;−√5) U (√5;3> − szukany zbiór wartości m ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no cóż pisałem on−line i być może źle coś ogarnąłem (zinterpretowałem) , bo
nie wyszło mi tak jak miało być, ale może niech ktoś tego "coś" poszuka, dziękuję . ...
10 lis 15:56