Zadanie
bardzo prosze o pomoc, bo mi potrzebne bardzo takie pzrykladowe zadanie:(:(: rozwiaz rownanie;
x3−7x2−3x+21=0
17 maj 12:14
Basia:
x3 − 7x2 − 3x + 21 = 0
−−−− === −−−− ===
x(x2−3) − 7(x2−3) = 0
(x2−3)(x−7)=0
(x−√3)(x+√3)(x−7)=0
x−√3=0 ∨ x+√3=0 ∨ x−7=0
x=√3 ∨ x=−√3 ∨ x=7
17 maj 12:27
Basia:
podkreślenia się przesunęły:
z (1) i (3) wyłączyć x
z (2) i (4) wyłączyć −7
17 maj 12:28
Damian: mozna tez tak
x
2(x−7) − 3(x −7) = 0
(x
2 −3)(x−7) =0 potem to juz to samo co napisała Basia
17 maj 12:30
AS: Zadania tego typu rozwiązuje się przez odpowiednie grupowanie
i wyłączanie przed nawias a nstępnie tworzenie iloczynu.
(x3 − 7*x2) − (3*x − 21) = 0
x2*(x − 7) − 3*(x − 7) = 0
(x − 7)*(x2 − 3) = 0
(x − 7)*(x + √3)*(x − √3) = 0
x − 7 = 0 lub x + √3 = 0 lub x − √3 = 0
Przykłady do samodzielnrgo rozwiążania
x3 − 2*x2 + 5*x − 10 = 0
x3 − x2 − x + 1 = 0
4*x3 + 5*x2 + 28*x + 35 = 0
17 maj 12:35