zadania tekstowe
mija: mam problem z zadaniami tekstowymi....jeśli ktoś mógłby mi pomóc byłabym bardzo wdzięczna

zad.1 Kwadrat sumy dwóch kolejnych liczb naturalnych jest o 840 większy od sumy ich
kwadratów. wyznacz te liczby.
zad.2 Suma dwóch liczb jest równa 21, a suma ich sześcianów jest równa 2709. Wyznacz te
liczby.
zad.3 Oblicz pole prostokąta, którego przekątna ma długość 34 cm, jeżeli wiesz, że jeden bok
jest o 14 cm dłuższy od drugiego.
zad.4 Pole prostokąta jest równe 675 cm
2. Oblicz długość boków tego prostokąta, jeżeli
wiesz, że jeden z nich jest o 30 cm dłuższy od drugiego.
...z góry serdecznie dziękuję za pomoc
17 maj 12:13
Damian: zad 1
x,y kolejne liczby naturalne x,y ≠0
(x+y)
2 = 840 + (x
2 + y
2)
zad 2
x+y=21
x
3 + y
3 =2709
zad 3
a,b boki prostokąta
d = 34cm
a= b+14
korzystasz z tw. pitagorasa i z łatwościa obliczysz boki

bo
34
2 = b
2 + (b+14)
2
poradzisz sobie

zad 4
a* b = 675
a = b+30
b* (b+30) = 675
spróbu jsama jak ci przystawi to ci pomożemy dalej
17 maj 12:26
Damian: dodatkowa informacja do zadania 1
wiec
x,y liczby kolejne naturalne z tego wynika że
y = x+1
podstawiasz za y i bedzie git
17 maj 12:27
mija: dzięki za podpowiedź

jednak mam problem.....wyniki liczbowe zgadzają się z wynikami w książce, ale nie do
końca......
w zad.1, 3 i 4 po obliczeniu pierwiastków równania kwadratowego jeden z nich wychodzi mi zawsze
ze znakiem ujemnym, a nie powinien., nie wiem gdzie popełniłam błąd....


np. w zad. 4
przy równaniu
b
2+30b−675=0 => pierwiastek z delty =60, a pierwiastki równania kwadratowego x
1= − 45,
a x
2= 15
17 maj 16:08
tim: mija.. Dlaczego nie powinien być ujemny?
A w 4. odpada −45, gdyż boki nie mogą być ujemne.
17 maj 16:19
17 maj 16:26
tim: A podaj jakie ci wyszły wyniki?
17 maj 16:29
mija: zad1
x1 = − 21
x2 = 20
zad.3
x1 = −30
x2 = 16
zad. 4.
x1 = −45
x2 = 15
17 maj 16:35
tim: Przeczytaj uważnie polecenie 1 − NATURALNYCH.
Polecenie 3 oraz 4 − DŁUGOŚCI BOKÓW FIGUR NIE MOGĄ BYĆ UJEMNE ANI RÓWNE 0
17 maj 16:38
mija: no to ameryki nie odkryłeś....tim

ja też wiem, że długości boków nie mogą być ujemne....problem w tym, że one wychodzą ujemne, a
ja nie mam zielonego pojęcia gdzie popełniłam błąd....
17 maj 16:43
tim: No to właśnie o to chodzi. Te które nie pasują JE SIĘ WYKLUCZA

pisze się tak:
x
1 = −21 ∉ N
x
2 = 20 ∊ N
Odp. x = 20
17 maj 16:45
mija: wszystko ładnie, pięknie, ale...
w zad. 1 wynik powinien być:
x1 = 21
x2 = 20
w zad.3
x1 = 30
x2 =16
a pole prostokąta wynosi 480 cm2
w zad.4
x1 = 45
x2 = 15
...to są wyniki z książki, więc nie mogę ujemnych wyników wykluczyć....tylko muszę dociec co
zrobić aby pozbyć się tych przeklętych minusów...
17 maj 16:55
♊: zadanie 1 − są to liczby naturalne.
Zbiór liczb naturalnych nie zawiera liczb ujemnych.
Zadanie 3 i 4 − są to długości boków
Długość boku nie może być ujemna.
17 maj 16:59
mija: ♊− o tym doskonale wiem....ale gdzieś popełniłam błąd i nie mogę go znaleźć.
no ale widzę, że nie jesteście mi w stanie pomóc....dzięki za dobre chęci
17 maj 17:04
tim: Dobra. Przeczytaj polecenia.
1) x1 = 20, więc skoro mają być dwie kolejne to x2 = 21
3) x1 = 16, więc drugi bok ma 16 +14 x2 = 30
4) x1 = 15, więc drugi bok ma x2 = 45
17 maj 17:05
tim: Nie ma błędu
17 maj 17:05
tim: Z równan kwadratowych wyszło
x1 = ... (coś)
x2 = ... (minus coś) to odruzciłaś
W odpowiedzi podali dwa boki, lub dwie liczby, skoro x1 = .. (coś) to x2 (to jest inne x2
niż to w równaniu kwadratowym) = ... (drugi bok, liczba)
17 maj 17:09
tim: Cięzko wyjaśnić, myślę, że zrozumiałaś.
17 maj 17:11
17 maj 17:14
tim: Uf...
17 maj 17:17