długość boków i miara w trojkącie abc
blodynka: wyznacz długość boków i miary kątów w trójkącie prostokątnym abc, kąt przy wierzchołku c jest
prosty. jeżeli a= 8 cm, alfa 30 stopni
9 lis 19:37
PuRXUTM: pomyśl trochę, ile wynosi suma miar kątów w trójkącie
9 lis 19:38
blodynka: 180
9 lis 19:38
blodynka: beta bedzie miało 60
9 lis 19:39
aniabb: β=60°
b=8√3 c=16
lub
b=8√3/3 c=16√3/3
zależnie gdzie a i gdzie α
9 lis 19:40
PuRXUTM: gut

teraz narysuj sobie ten trójkąt umieść na nim wszystkie dane i przypatrz się mu...
9 lis 19:40
blodynka:

tak
9 lis 19:53
blodynka: a jak obliczyc by wyszły te długosci
9 lis 20:23
blodynka: pomoże ktoś jak rozwiązać to zadanie
9 lis 20:54