liczby zespolone
dj: czy takie wyrażenie można uprościć:
| | 6 | |
I 2iz+6 I=I z+ |
| I=I z−3i I |
| | 2i | |
9 lis 18:28
MQ: Na pewno nie tak, bo pierwszą wartość masz dwa razy większą od ostatniej.
9 lis 19:36
dj: to jak zrobić coś takiego?
I 2iz+6I<4
9 lis 19:59
Krzysiek: z=x+yi
policz najpierw to co jest pod modułem a potem policz moduł( z liczby zespolonej)
9 lis 20:08
dj: ale my to graficznie robiliśmy
9 lis 20:23
Krzysiek: no ok, ale to chyba najpierw przekształcaliście i liczyliście moduł ?
Policz to co wcześniej napisałem a potem zauważysz równanie okręgu
9 lis 20:28
Nienor: m=iz+6=i(x+yi)+6=ix−y+6=6−y+xi
|m|=√(y−6)2+x2
4√(y−6)2+x2<4
√(y−6)2+x2<1 /2
Wychodzi koło, któe już powinieneś dać radę narywoać.
9 lis 20:32
Nienor: A nie, w danych jesz 2, tam przed pierwiastkiem ma być zamiast 4√(y−6)2+x2, 2√(y−6)2+x2
9 lis 20:34
Mila: | | 6 | | 6i | |
I 2iz+6 |=|2i|*|z+ |
| |=2*|z+ |
| |= |
| | 2i | | 2i2 | |
=2*|z−3i|
9 lis 20:59