wyrażenia algebraiczne
ramzes: Podać przykłady liczb rzeczywistych x,y,u,v oraz liczb naturalnych n,m, dla których nie
zachodzą podane równości:
b)
√x+y=
√x+
√y
c)sin(x+y)=sinx+siny
d)tg2x=2tgx
e)
xy+
vu=
x+uy+v
f) (n+m)!=n!+m!
i mam takie pytanie czy ja mam podawać te liczby tak z biegu czy da się sprowadzic wyrazenie np
b do takiej postaci ze podanie tych liczb jest jasne

?
ramzes: oka dzięki bo chciałem wszystko sprowadzać do oczywistej postaci

tzn ze np xy=0 i wtedy
liczby dobierałem ale chyba we wszystkich przykładach nie da się tak tego wyrazic.
Pozdrawiam