pomocy!
Badylka: Rozwiązać w liczbach naturalnych równanie 3x2 + 5y2= 345
9 lis 17:13
Badylka: pomoże ktos
9 lis 18:23
Beti: x = 10 i y = 3
9 lis 18:28
Badylka: jakim sposobem to rozwiązywałas?
9 lis 18:31
Beti: podstawiałam za x kolejne liczby naturalne i z równania obliczałam y. Tylko dla x = 10 wartość
y jest naturalna.
9 lis 18:34
AS:
Dziedzina zgodnie z warunkami w zadaniu x ∊ {1,2,3,...,9,10}
Podstawiając kolejno x = 1,2,... do wyrażenia uzyskać mamy
liczbę wymierną i naturalną
Osiąga się to dla x = 10 , wtedy y = 3
9 lis 18:37
AS: Dopisek: oczywiście słowo wymierną należy pominąć.
9 lis 18:38