sprawdź czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną
Ania : Potrzebuję pomocy, z powodu choroby nie było mnie na ostatnich lekcjach z maty, zaczęliśmy
właśnie trygonometrię ! otóż czy znajdzie się może ktoś kto mi pomoże w tych trzech zadankach

będę bardzo wdzięczna

w zadaniu chodzi o sprawdzenie, czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną .
| | sinα | | 1 | |
1. ctgα + |
| = |
| |
| | 1+cosα | | sinα | |
| | sinα+cosα | |
2. 1+ctgα = |
| |
| | sinα | |
3. sin
4α + cos
4α = 1−2sin
2α * cos
2α
| | tgα+tgβ | |
4. |
| = tgα*tgβ |
| | ctgα+ctgβ | |
* − mnożenie "razy"
będę bardzo wdzięczna za wytłumaczenie luz zrobienie jakiegoś przekładu . pozdrawiam serdecznie
9 lis 16:58
Aga1.: Znasz wzory?
9 lis 17:10
Ania : tak, ale nie wychodzi mi to .np. 3 zadanie zrobiłam tak
L= sin4α+cos4α=(sin2α)2+(cos2)2=(sin2+cos2)(sin2−cos2)=sin2α−cos2α
i to się nie równa prawej stronie ...
9 lis 17:21
PuRXUTM: zły wzór skróconego mnożenia

sin
2α)
2+(cos
2α)
2≠(sin
2α+cos
2α)(sin
2α+cos
2α)
mogła byś tak zrobiś gdyby było ( sin
2α)
2−(cos
2α)
2
9 lis 17:33
PuRXUTM: można to zrobić tak
sin4α+cos4α=1−2sin2α*cos2α
L=1−2(1−cos2α)(cos2α)=1−2(cos2α−cos4)=1−2cos2+2cos4α=1−2cos2α+cos4α+
cos4α=(1−cos2α)2+cos4α=(sin2α)2+cos4α=sin4α+cos4α=P
9 lis 17:39
Ania : aha no tak , coś pomyliłam. tylko dalej nie wychodzi ... zostałam na etapie
(sin
2α)
2+(cos
2α)
2 a da się coś z tym zrobić dalej ?
9 lis 17:40
Ania : aha, już na to patrzę ...
9 lis 17:41
PuRXUTM: 
To jak popatrzysz to napisz z którym jeszcze mam trudności
9 lis 17:43
Ania : dziękuję za ten przykład

np nie rozumiem ostatniego (4)...
czy ten tgβ trzeba zapisać jako ctgα ?
9 lis 17:46
Ania : | | cosα | |
i wtedy dać wzór dla ctgα |
| ? |
| | sinα | |
9 lis 17:47
PuRXUTM: ja bym zrobił tak... ale nie wiem czy to do końca poprawnę:
| tgα+tgβ | |
| =tgα*tgβ
|
| ctgα+ctgβ | |
tgα+tgβ=(ctgα+ctgβ)*tgα*tgβ
| | 1 | | 1 | |
tgα+tgβ=( |
| + |
| )*tgα*tgβ
|
| | tgα | | tgβ | |
wymnóż to po prawej stronie i wyjdzie
9 lis 17:51
ICSP: PuRXUTM to tożsamość czyli wychodzisz albo z lewej i dochodzisz do prawej albo z prawej i
dochodzisz do lewej.
9 lis 17:53
ICSP: D : ctgα ≠ ctgβ
| | tgα + tgβ | | tgα + tgβ | |
L = |
| = |
| = |
| | ctgα + ctgβ | | | |
| tgα + tgβ | | tgα + tgβ | | tgα * tgβ | |
| = |
| * |
| = tgα * tgβ = P |
| | 1 | | tgα + tgβ | |
c.n.u.
9 lis 17:55
PuRXUTM: no właśnie tak myślałem
ICSP dlatego napisałem że nie wiem czy to do końca poprawnę...
Przepraszam Ania za wprowadzanie w błąd
9 lis 17:56
ZKS:
ICSP można zrobić jak PuRXUTM dostaje ostatecznie 0 = 0 więc jest to tożsamość działa
na obu stronach i jest to równoważne.
9 lis 18:02
Ania : nic się nie stało

każdy sie może pomylić. hm.. dziękuję za odpowiedź ICSP.
mam pytanie. dlaczego w drugiej linijce jest w mianowniku ta zmiana
tgα + tgβ
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tgα*tgβ
?
9 lis 18:02
ICSP: | 1 | | 1 | | tgβ | | tgα | | tgα + tgβ | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| tgα | | tgβ | | tgα * tgβ | | tgα * tgβ | | tgα * tgβ | |
to tylko proste sprowadzenie do wspólnego ułamka
9 lis 18:05
Ania : aha

bardzo dziękuję
9 lis 18:06
Ania : wy to macie głowy do matmy
9 lis 18:10