trygonometria
mm: jak narysować i określić dziedzinę
f(x)=IsinxIsinIxI
9 lis 15:53
Artur z miasta Neptuna:
Dla sinx>0 jaki jest wzor tej funkcji
dla sinx<0 jaki jest wzor funkcji
Czy ta funkcja ma sens dla sinx=0
9 lis 19:35
Artur z miasta Neptuna:
Ile wynosi sin |x| dla:
X>0
X<0
9 lis 19:37
mm: dla sin x>0 mam 1
ale nie wiem jak ugryźć wyrażenie −sinx/ sin(−x) bo to chyba tak wychodzi
9 lis 19:44
mm: o chyba wiem dla x<o mianownik i tak będzie sinx więc całe wyrażenie bedzie −1 i tylko pominąć
miejsca zerowe?
9 lis 19:46
aniabb: sinus jest funkcją nieparzystą więc sin(−x)=−sinx
9 lis 19:49
Artur z miasta Neptuna:
Nie ... Funckaj sinx jest nieparzysta
Sin|−1| = sin 1 = −sin(−1)
Czyli sin|x| = − sin x
9 lis 19:50
Artur z miasta Neptuna:
Dla x<0 OCZYWISCIE
9 lis 19:51
mm: to dla x<0 jaki będzie wzór funkcji bo zbaraniałam
9 lis 20:15