Udowodnij ze struktura algebraiczna jest grupa
Trime: mam taki przykład: W przedziale A=(1;∞) określamy działanie a*b=ab−a−b+2 Wykazać, że A=(1, *)
jest grupą
i nie rozumiem jak się podstawia zeby wyznaczyc łacznosc L=(a*b)*c=(ab−a−b+2)*c=(ab−a−b+2)c −
(ab−a−b+2) − c+2 moze mi ktos objasnic skad sie to wzielo? a*c rozumiem ale skad nagle wzieło
się jakies odejmowanie itd?
9 lis 15:47
Trime: tam zle napisałem u gory a*b rozumiem ale nie wiem jak c dostało dopisane
9 lis 15:48
Krzysiek: a*b =ab −a−b+2
czyli: (ab−a−b+2)*c =pierwszy element razy drugi −pierwszy element −drugi element +2
czyli: (ab−a−b+2)*c =(ab−a−b+2)c −(ab−a−b+2)−c +2
jak tego dalej nie widzisz podstaw sobie np. t=(ab−a−b+2)
i wtedy policz: t*c
9 lis 16:00
Trime: chyba juz rozumiem czyli to mozna traktowac jaka taka jakby funkcje f(a,b)
wymysliłem sobie taki przykład
x*y=x−y−4
(x*y)*c=(x−y−4)*c=(x−y−4)−c−4 dobrze zrobiłem to?
9 lis 16:28
Krzysiek: tak
9 lis 16:31
Trime: dziekuje serdecznie za wytłumaczenie
9 lis 16:45