l.zespolone
iza: hej, czy moglabym prosic o rozw.
z=1−i/(i+1)
3
czy to wyjdzie −1/2

?
9 lis 13:47
ZKS:
Według Twojego zapisu odczytuję że tam jest:
9 lis 13:52
Aga1.: Mi wyszło inaczej, ale być może pomyliłam się
A ile Ci wyszło (i+1)3?
9 lis 13:53
9 lis 13:54
ZKS:
| | 1 | |
Jeżeli Aga1. tak robiłaś to wynik to − |
| . |
| | 2 | |
9 lis 13:55
aniabb: mi dól 2i−2
9 lis 13:55
iza: tak drugi zapis wiec oki wyszlo dzieki
9 lis 13:56
aniabb: a gdy 1 oddzielnie 5/4 − i/4
9 lis 13:56
Aga1.: Tak, w mianowniku 2i−2.
9 lis 13:57
iza: a przyklad
z=(i*i2*i3*i4*i5)/(i+I2+i3+i4+i5)
wyszlo mi −i
9 lis 13:58
aniabb: albo 2 przed nawias
9 lis 13:59
9 lis 13:59
aniabb: a mi 1
9 lis 14:00
aniabb: poprawka −1
9 lis 14:01
ZKS:
| | i14 | |
z = |
| = {(−1)7}{1 + i − 1 − i + 1} = −1 |
| | 1 + i + i2 + i3 + i4 | |
9 lis 14:01
ZKS:
Przepraszam za zapis.
| (−1)7 | |
| = −1 |
| 1 + i − 1 − i + 1 | |
9 lis 14:02
iza: dlaczego (−1)
7 w liczniku
9 lis 14:15
iza: mozna zrobic tak

? z i
15 w liczniku to −1i a w mianowniku wychodzi i skracamy i i mamy −1
tak?
9 lis 14:22
aniabb: tak można
9 lis 14:27
iza: a w taki przykladzi mnozymy przez i czy −i
(2−3i)/i
9 lis 14:31
aniabb: pomnóż przez −i będzie od razu na plusie mianownik
9 lis 14:33
iza: i wyjdzie −2i−3
9 lis 14:36
Aga1.: −3i*i=−3*(−1)=3
9 lis 17:15