Wykres funkcji y= -(1/2)^|x-1| -2
olo: Przerabiam funkcje wykladnicza i utknalmen na jednym z zadan.Proszą o narysowanie wykresu
funkcji y= −(1/2)
|x−1| −2
Generalnie rozumiem jakie wartosci w jakis konkretny sposob zmienia wyglad tego wykresu ale jak
z kolejnoscia

Najpierw narysowac (1/2)
|x−1| , potem przesunac o 2 jednostki w prawo a
dopiero na koncu odbic ja wzgledem osi OX
9 lis 12:38
aniabb:

najpierw (1/2)
x czarna
potem symetria częściowa 0Y (1/2)
|x| niebieska
potem 1 w prawo (1/2)
|x−1| zielona
potem symetria 0X −(1/2)
|x−1| fiolet
potem o 2 w dół −(1/2)
|x−1|−2 żółty
9 lis 12:48
aniabb: mozna ostatnie dwie odwrócić kolejność ale wtedy trzeba o 2 w górę (1/2)|x−1| +2
a potem symetria 0X daje −(1/2)|x−1| −2
bo dopisujesz minus przed całością funkcji
−(x+2) = −x−2
9 lis 12:51
olo: Wielkie dzieki juz czaje
9 lis 16:14