oblicz wartość wyrażenia dla podanego argumentu
isio: U {10x−2}{x3−2x2−4x+8}, gdy x=−1
9 lis 10:46
ZKS:
Wstaw w miejsce x liczbę −1.
9 lis 10:49
irena_1: | 10x−2 | | 2(5x−1) | | 2(5x−1) | |
| = |
| = |
| |
| x3−2x2−4x+8 | | x2(x−2)−4(x−2) | | (x−2)(x2−4) | |
| 2[5(−1)−1] | | 2(−6) | | 4 | |
| = |
| =− |
| |
| (−1−2)2(−1+2) | | 9*1 | | 3 | |
9 lis 10:55
ZKS:
irena 1 nie rozumiem po co rozkładać jak można po prostu wstawić i obliczyć?
9 lis 11:09
aniabb: jeszcze żeby w poleceniu było uprość, a następnie policz...
9 lis 11:11
ZKS:
9 lis 11:16
irena_1: A ja uważam, że zawsze powinno się najpierw upraszczać wyrażenia, a dopiero później obliczać
wartość...
9 lis 11:40
ZKS:
Każdy ma swoje zdanie i o to chodzi jak kto chce jak kto woli.

To powinniśmy jeszcze
dziedzinę ustalić żeby była pewność co można wstawić w miejsce x.
9 lis 11:45
irena_1: Masz rację. Można jeszcze wyznaczyć dziedzinę wyrażenia.
9 lis 12:19