Sprawdź czy rachunek jest tautologią ?
;): Sprawdź czy rachunek jest tautologią ?
(p ∧q ⇒ r) ⇒((p∧ ≈r) ⇒ ≈q
nie wiem jak rozwiazać pierwszy nawias : (p ∧q ⇒ r)


talela:
p q r
1 1 1
1 0 1
0 0 1
0 1 1
1 1 0
1 0 0
0 1 0
0 0 0
Poszę o pomoc
9 lis 09:23
aniabb: pierwsza kolumna p∧q druga kolumna ta poprzednia⇒r
9 lis 09:24
Aga1.: A nie ma więcej nawiasów?
Jaka jest kolejność najpierw ⋀, czy ⇒, bo nie pamiętam.
9 lis 09:25
aniabb: najpierw ⋀
9 lis 09:27
aniabb: najpierw ⋀
9 lis 09:28
aniabb: tłumów nie ma, a mnie już wiesza
9 lis 09:28
;): niestety więcej nawiasów nie ma
9 lis 09:30
aniabb: pierwsza kolumna p∧q druga kolumna ( p∧q)⇒r
9 lis 09:31
Aga1.: Tak myślałam.
Pod p∧q
napisz
1
0
0
0
1
0
0
0
Dlaczego?
9 lis 09:41
;): (p ∧q ⇒ r) ⇒((p∧ ≈r) ⇒ ≈q)
Rozwiązałam tak, proszę sprawdźcie czy dobrze.
talela:
p q ≈q r ≈r p∧q=A A⇒r =C p∧ ≈r= D D⇒≈q =E C⇒E
1 1 0 1 0 1 1 0
1 1
1 0 1 1 0 0 1 0 1
1
0 0 0 1 0 0 1 0
1 1
0 1 0 1 0 0 1 0
1 1
1 1 0 0 1 0 1 1
0 0
1 0 1 0 1 0 1 1
1 1
0 1 0 0 1 0 1 0
1 1
0 0 1 0 1 0 1 0
1 1
nie jest tautologią?
9 lis 10:08
aniabb: nie jest..ale nie umiem Ci sprawdzić u mnie się te cyferki za bardzo rozjechały
9 lis 10:18
camus: znaj moje dobre serce,
niech A = p∧q, B=(p∧q)⇒r
p q r A B
1 1 1 1 1
1 0 1 0 1
0 0 1 0 1
0 1 1 0 1
1 1 0 1 0
1 0 0 0 1
0 1 0 0 1
0 0 0 0 1
Pamiętaj, że p∧q=1, gdy p=1 i q=1, oraz p⇒q=0, gdy p=1 i q=0.
Resztę zrobisz analogicznie. Dobrą kolejność zachowałeś.
Ps. Zdanie jest tautologią.
9 lis 11:16
aniabb: faktycznie jest tautologią

z koniunkcji negacji wyszła mi implikacja

(takie są wyniki
jak się robi na kolanie

)
9 lis 11:38