ta delta to w cudzysłowie
ale nie ma takiej liczby całkowitej której parzysta potęga jest
większa od niej samej (zwłaszcza obniżonej o 2)
niebieska x20
fiolet x2
Odp: Takie, które dzielą wyraz wolny ('2') bez reszty.
Czyli to może być +1, −1, +2, −2 i nic więcej.
2) jeżeli piewiastkiem by była +2 lub + 1 to:
xn > 0
x > 0
2 > 0
więc ich suma >0
więc nigdy nie będzie = 0
3) jeżeli pierwiastkiem by była −2
xn = (−2)n
x = −2
2 = 2
suma: (−2)n − 2 + 2 = (−2)n ≠ 0 dla każdego 'n'
4) czyli pierwiastkiem może być tylko −1
xn = (−1)n
x = −1
2 = 2
suma: (−1)n −1 + 2 = (−1)n + 1
(−1)n + 1 = 0 ⇔ (−1)n = −1 ⇔ n = 2k+1 (k∊'całkowitych') ... czyli dla każdego 'n' będącego
liczbą nieparzystą (czyli liczby (.... , −1001, .... , −3, −1, 1, 3, ...., 1001, ...)
powyższe rozumowanie jest prawidłowe (chodzi o punkt 4) dla n∊'całkowitych'
jeżeli n to dowolna liczba R, to jest o wiele więcej n spełniających to równanie:
| 1 | 1 | |||
b) ( | , | , ....) | ||
| 3 | 5 |
| 1 | 1 | |||
c) ( − | , − | , ....) | ||
| 3 | 5 |