Miara niebieskiego kąta ?
Ania:

Na rysunku prosta jest styczna w punkcie B (zieliny punkt) do okręgu o środku S (różowy punkt)
Kąt zaznaczony na czerwono ma miarę 35 stopni.
Jaką mierę ma niebieski kąt?
Mam nadzieję że rysunek będzie zrozumiały.
9 lis 01:13
Artur_z_miasta_Neptuna:

skąd zielone kąty

tw. o kątach opartych na tym samym łuku (kolor
fioletowy)
niebieska prosta jest prostopadła do stycznej okręgu ... stąd 'u góry' kąt prosty
w takim razie β = 180 − (90+2α) = ....
9 lis 01:22
Ania: zielony − to punkt styczności okręgu z prostą.
180−(90+2*35)=
180−160=
20
Dziękuję rozumiem.
9 lis 01:29