analityczna
qaz: dla jakich wartości współćzynników A i B prosta Ax+By+1=0 tworzy z osią OX kąt 45 stopni?
Proszę o pomoc
9 lis 01:09
qaz: 
?
9 lis 01:13
Artur_z_miasta_Neptuna:

prosta o równaniu y=x+b jest nachylona pod kątem 45
o
skoro tak ... to jakie mają być A i B

alby Twoja prosta mogła być zapisana w takiej postaci
jak ja napisałem
9 lis 01:15
qaz: A=1

bo tgalfa=45?
natomiast B też powinno wynosić 1?
9 lis 01:18
qaz: Tzn A=−1
9 lis 01:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
a A=−5 o B = 5 już nie może być
9 lis 01:22
qaz: Może,czyli z tego wynika ,że A=−B
9 lis 01:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokładnie
czyli A∊R\{0} ... dlaczego nie może być 0 to chyba tłumaczyć nie muszę
a B = −A
9 lis 01:27
qaz: okey,powiedz mi jeszcze Proste są równoległe gdy(chodzi mi o postać ogolną)) A oraz B są równe
tak?
Natomiast prostopadłe są gdy ?
9 lis 01:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
gdy współczynnik 'a' jest taki sam ... czyli przy równianiu postaci Ax+By+C=0 będzie
| A1 | | A2 | |
| = |
| ⇔ A1B2 = A2B1 |
| B1 | | B2 | |
indeksy 1,2 wskazują której prostej są to współczynniki
9 lis 01:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
prostopadłe gdy a
1*a
2=−1
czyli w postaci ogólnej
| A1 | | A2 | |
| * |
| = −1 ⇔ A1A2 = −B1B2 ⇔ A1A2 + B1B2 = 0 |
| B1 | | B2 | |
9 lis 01:34
qaz: Dziękuje Ci bardzo)
9 lis 01:38