matematykaszkolna.pl
wartość bezwzględna, parametry m Kasia: 1.Dla jakich wartości parametru m równanie: a. |x + 1| = m + m2 ma jedno rozwiązanie b. |x| + 1 = m2 ma dwa rozwiązania c. m |x − 1| = m2 + 1 Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mógłby wytłumaczyć mi jak rozwiązywać tego typu zadania, mam problemy z określeniem parametrów "m".
9 lis 00:59
Piotr: hmm... juz pozno i nie lubie wartosci bezwglednej ale mysle, ze mam racje kiedy rownanie z wartoscia bezwzgledna ma tylko 1 rozwiazanie ?
9 lis 01:04
Artur_z_miasta_Neptuna: a. L = |x+1| ... rysujesz ten wykres P = m+m2 = m(1+m) ... czyli: dla m∊(−1;0) wyrażenie m(1+m) < 0 ... ile jest wtedy rozwiązań ? dla m=−1 lub m=0 wyrażenie m(1+m) = 0 ... ile jest wtedy rozwiązań ? i dla ostatniego przedziału wyrażenie m(1+m) > 0 ... ile wtedy jest rozwiązań ? b. analogicznie (przenieś '1' na prawą stronę ... pozostawiając po lewej samą 'czystą' wartość bezwzględną) c. podziel przez m ... reszta analogicznie
9 lis 01:11
Kasia: gdy x = 0
9 lis 01:13
Artur_z_miasta_Neptuna: Kasiu ... nie rozumiem co napisałaś ... co gdy x=0
9 lis 01:23
Kasia: juz nic, jeszcze jedno skąd wiem że m∊(−1;0)? zakładamy że |x+1| = 0?
9 lis 01:34
Artur_z_miasta_Neptuna: nie nie .... prawa strona jest postaci m(m+1) i to będzie miało wartość ujemną gdy m∊(do jakiego przedziału?) więc dla m ile będzie rozwiązań tego równania?
9 lis 01:36
Aga1.: Równanie IxI=a ma −jedno rozwiązanie, gdy a=0 − dwa rozwiązania gdy a>o − nie ma rozwiązań, gdy a<0 Ix+1I=m+m2 ma 1 rozwiązanie⇔m2+m=0 dokończ b)IxI=m2−1 ma 2 rozwiązania, gdy m2−1>0 dokończ.
9 lis 09:23