wartość bezwzględna, parametry m
Kasia: 1.Dla jakich wartości parametru m równanie:
a. |x + 1| = m + m2 ma jedno rozwiązanie
b. |x| + 1 = m2 ma dwa rozwiązania
c. m |x − 1| = m2 + 1
Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mógłby wytłumaczyć mi jak rozwiązywać tego typu zadania,
mam problemy z określeniem parametrów "m".
9 lis 00:59
Piotr:
hmm... juz pozno i nie lubie wartosci bezwglednej ale mysle, ze mam racje

kiedy rownanie z wartoscia bezwzgledna ma tylko 1 rozwiazanie ?
9 lis 01:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
a.
L = |x+1| ... rysujesz ten wykres
P = m+m2 = m(1+m) ... czyli:
dla m∊(−1;0) wyrażenie m(1+m) < 0 ... ile jest wtedy rozwiązań ?
dla m=−1 lub m=0 wyrażenie m(1+m) = 0 ... ile jest wtedy rozwiązań ?
i dla ostatniego przedziału wyrażenie m(1+m) > 0 ... ile wtedy jest rozwiązań ?
b.
analogicznie (przenieś '1' na prawą stronę ... pozostawiając po lewej samą 'czystą' wartość
bezwzględną)
c. podziel przez m ... reszta analogicznie
9 lis 01:11
Kasia: gdy x = 0
9 lis 01:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
Kasiu ... nie rozumiem co napisałaś ... co gdy x=0
9 lis 01:23
Kasia: juz nic, jeszcze jedno skąd wiem że m∊(−1;0)? zakładamy że |x+1| = 0?
9 lis 01:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie nie .... prawa strona jest postaci m(m+1)
i to będzie miało wartość ujemną gdy m∊(do jakiego przedziału?)
więc dla m ile będzie rozwiązań tego równania?
9 lis 01:36
Aga1.: Równanie IxI=a ma
−jedno rozwiązanie, gdy a=0
− dwa rozwiązania gdy a>o
− nie ma rozwiązań, gdy a<0
Ix+1I=m+m2
ma 1 rozwiązanie⇔m2+m=0
dokończ
b)IxI=m2−1
ma 2 rozwiązania, gdy m2−1>0
dokończ.
9 lis 09:23