?
Pdn: Wykaż,że ciąg o wzorze ogólnym an = −5 + √11n jest arytmetyczny.
9 lis 00:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam n jest jako
9 lis 00:31
Pdn: 11n
9 lis 00:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam jest
√11n czyli
√11n

(n jest pod pierwiastkiem czy poza nim

)
9 lis 00:41
Ajtek:
Jeżeli pod pierwiastkiem jest n, to waidomo co

.
9 lis 00:44
Pdn: pod ...i nie wiem co?
9 lis 00:47
Ajtek:
To nie jest arytmetyczny. Zapewne n jest poza pierwiastkiem.
9 lis 01:01
Pdn: tak faktycznie masz racje poza
9 lis 01:03
Ajtek:
Jak jest pod, a za chwilę poza, to ja już nie wiem.
Zarówno Artur jak i ja, staramy sie dociec gdzie jest n.
Jeżeli Ty nie wiesz, jak wygląda przykład, to my nie wiemy jaka jest odpowiedź, niestety.
9 lis 01:06
Pdn: sory ale ma ksero i jest dosc niewyrazne..z trudem odczytuje
9 lis 01:07
Ajtek:
(...)Jeżeli Ty nie wiesz, jak wygląda przykład, to my "nie wiemy" jaka jest odpowiedź,
niestety(...)
Tak miało być napisane!
9 lis 01:09
Pdn: mam całą liste zadan i w tzw. miedzy czasie rozw. to co potrafie...wiec przepraszam za te
blad
9 lis 01:10
Pdn: ok dzieki
9 lis 01:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
ciąg jest arytmetyczny jeżeli:
− posiada stałą (czyli niezależną od 'n') różnicę
an+1 − an = .... podstaw i wykaż, że r nie zależy od n (czyli jest jakąś tam liczbą)
9 lis 01:25
Pdn: zrobione

...jest ciągiem geometr. a
2 = − 5 +2
√11 ...........podstawine..spr L=P
9 lis 01:45
Artur z miasta Neptuna:
Jaka L=P

Jaki ciag geometryczny?
9 lis 07:31