granice
inka: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
| | (3n+1)2 | |
a) an= |
| |
| | (4n+1)(3n−2) | |
b) a
n= 3+2n
2−5n
3
c) a
n=
n√5n+6n+7n
9 lis 00:19
Ajtek:
a) 3/4
b)−5
c)7
9 lis 00:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
Ajtek ... b) lim = −5

na pewno
9 lis 00:22
Ajtek:
No właśnie coś mi nie pasi pierwsza myśl była −∞, ale też nie jestem pewien

.
9 lis 00:23
Ajtek:
−∞ jak nic

.
9 lis 00:27
inka: ok, a mogę liczyć na małe wyjaśnienie?
9 lis 00:28
Ajtek:
No możesz. Liczymy to w pamieci i ja czasami się mylę

.
9 lis 00:30
Ajtek:
Biorę a).
9 lis 00:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
wyłącz najwyższą potęgę 'n' z licznika i mianownika ... podziel przez tą najwyższą potęgę
mianownika ... co zostaje

b)
wyłącz przed nawias najwyższą potęgę 'n' ... do czego dąży takie wyrażenie

c) tw. o 3 ciągach
9 lis 00:31
Ajtek:
Wykonaj działania w liczniku i mianowniku, napisz co wyszło.
9 lis 00:32
inka: dzięki za pomoc.. trochę się rozjaśniło w głowie

przestudiuję jeszcze podręcznik i może
zaliczę
9 lis 00:37