szybka pomoc
Pik: (2n+1)
2
"2n+1 nad 2 " ma wyjść: n(2n+1) jak to przekształcić?
9 lis 00:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | (2n+1)! | | (2n+1)! | | (2n)*(2n+1) | |
= |
| = |
| = |
| = n(2n+1) |
| | 2!(2n+1 − 2)! | | 2*(2n−1)! | | 2 | |
9 lis 00:16
Pik: Czym dłużej nad tym siedzę tym mniej kumam, przed ostatnie przejście jak wykonane? Czemu jest
(2n)*... i gdzie się podziało (2n−1)?
9 lis 00:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
(2n+1)! =
(1*2*3*....*(2n−1)
)*(2n)*(2n+1)
a to w czerwonym nawiasie to nic innego jak (2n−1)!
teraz już 'widzisz to'
9 lis 00:21
Pik: Możesz jeszcze rozwiązać:
6/n * 5/(n−1) > 1/3
9 lis 00:23
Pik: Taaaak, już rozumiem!
9 lis 00:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 6 | | 5 | | 1 | |
| * |
| > |
|  i jeszcze zapewne n>1 ... tak  |
| n | | n−1 | | 3 | |
nie no chłopie ... bez przesady ... co to za problem
9 lis 00:28
Pik: Tak, ogólnie to zrobiłem wyszło mi, ale liczyłem to 5min i zajęło mi stronę A4 a wiem że to się
da łatwiej zrobić, tylko nie mam pomysłu.
9 lis 00:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
6*5*3 > n(n−1)
n2−n − 90 < 0
Δ = 1 + 4*90 = 361 = 192
n1 = ...
n2 = ...
9 lis 00:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
co zrobiłem

wymnożyłem 'na krzyż' (jako że n>1 to wszystkie liczby są większe od 0 ...
znaku nierówności nie zmieniamy)
9 lis 00:34
Pik: Genialne

ja sprowadziłem do wspólnego, potem wszyły dzikie liczby, ale w końcu to jakoś poskładałem.
Dzięki wielkie!
9 lis 00:38