tttrr
ja: czy takie równanie mogę tylko sprowadzić do kwadratowego,czy mogę rozwiązać innym sposobem?
n*(n−1)=42 (zaznaczam,że umiem to rozwiązać kwadratowym(n1=7,n2=−6),chodzi mi o inny sposób
rozwiązywania)
8 lis 23:37
Eta:
n(n−1)= 42 = 7*6 czyli n=7
n(n−1)=42= (−6)*(−7) czyli n= −6
8 lis 23:41
ja: dziękuję pięknie
8 lis 23:43
Basia:
n(n−1) = 2*21 = 2*3*7 = 6*7
czyli n=7
i nie ma innej możliwości w liczbach naturalnych
w całkowitych
n(n−1) = 6*7 = (−6)*(−7)
czyli może być też n= −6
ale jeżeli nie było założenia, że n∊N (lub C) to tylko równanie kwadratowe
8 lis 23:44
ja:
8 lis 23:48